HAMAG-BICRO

Bespovratna potpora od 19 milijuna kuna za 62 projekta

07.09.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Predstavljanje 62 projekta koji su ostvarili bespovratnu potporu od 19 milijuna kuna temeljem Programa provjere inovativnog koncepta Hamag-Bicro-a održano je u srijedu u Inkubacijskom centru za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije (BIO Centar)

Predsjednik Uprave Hamag-BicroaVjeran Vrbanec kazao je tom prilikom da je spomenuti program namijenjen financiranju inovativnih projekata koji se nalaze u ranoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa s izraženim komercijalnim potencijalom.

Radi se o šestom pozivu u sklopu tog programa, na koji je ove godine pristiglo 430 prijava. Pritom je 62 projekta osiguralo spomenutih 19 milijuna kuna, dok će sami korisnici uložiti dodatnih osam milijuna kuna vlastitih sredstava.

'Od 2010., kada je ugovoren 21 projekt u iznosu od 3,5 milijuna kuna, dosad su kroz Program provjere inovativnog koncepta ukupno ugovorena 222 inovativna projekta, a Hamag-Bicro ih je sufinancirao s 54,4 milijuna kuna', kazao je Vrbanec.

Program se financiran kroz zajam Svjetske banke. Vrbanec je istaknuo i kako ga veseli što će neki od potpomognutih projekata naći svoje mjesto upravo u BIOCentru, najvećem infrastrukturnom projektu Hamag-Bicroa, vodećem regionalnom inkubacijskom centru na području biotehnologije, u koji je uloženo 18 milijuna eura.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak kazao je, uz ostalo, kako Hrvatska za razvijenim zemljama zaostaje po ulaganjima u inovacije, no kako je Program provjere inovativnog koncepta jedan od najuspješnijih projekata kojim se to važno područje podupire.

Za ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata Hamag-Bicro treba biti poduzetnički servis dostupan svim poduzetnicima u svakom županijskom centru, a ne samo u Zagrebu. Po njegovoj ocjeni, skrb oko poduzetnika i dalje nije primjerena mogućnostima i potrebama.

'Danas u Hrvatskoj preko 4000 profesionalaca koji su na plaći, treba brinuti o poduzetnicima. To je veliki ljudski resurs koji u ovom trenutku nije adekvatno iskorišten i ima prostora za napredak', rekao je Horvat. Naglasio je kako svi dobri projekti, koji su započeti za vrijeme njegova prethodnika na čelu Ministarstva poduzetništva Gordana Marasa, ničim nisu narušeni, već je nastavljen njihov kontinuitet.

Horvat u 2017. očekuje više inovacija te je ujedno najavio skoro predstavljanje novog projekta vrijednog 350 milijuna kuna temeljem kojeg će se financirati izgradnja poduzetničko-potpornih institucija.