nema straha

Beroš o koronavirusu: Moramo biti oprezni, ali zasad nema razloga za zabrinutost

15.02.2020 u 17:43

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu u Zagrebu da nakon prve žrtve korona virusa u Europi moramo biti oprezni, no kako u ovom trenutku u Europi nema posebnoga razloga za zabrinutost. Ministar zdravstva je to izjavi nakon posjeta štandu Udruge Ljubav na djelu, koja je obilježavala Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Osamdesetogodišnji kineski turist umro je u bolnici u Parizu od plućne bolesti, koju je prouzročio koronavirus, potvrdila je u subotu francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn, što je prva smrt od koronavirusa u Europi.

Na novinarsko pitanje o sigurnosti, nakon prve žrtve korona virusa u Europi, ministar Beroš je poručio kako moramo biti oprezni dodavši da u ovom trenutku u Europi posebnoga razloga za zabrinutost nema. Oprez je potreban jer ukoliko se importira znatnija količina u Europu, stanje će sigurno biti problematičnije, naglasio je.

"U ovom trenutku Hrvatska u sklopu HR PRES-a 2020. poduzima korake da se na europskoj razini sjedne zajedno, razgovara, planira i bude što spremniji za moguću ugrozu", dodao je. Na upit o tomu kakva će biti procedura za Hrvate koji se vraćaju iz karantene u Francuskoj, Beroš je rekao da će za njih biti uobičajena procedura.  S obzirom da je protekao rok u kojem je bilo moguće dobiti infekciju, procedura će biti tomu prilagođena, pojasnio je ministar zdravstva,  dodavši kako očekuje da su oni zdravi i kako s tim neće biti problema.

Kineski turist koji je umro u pariškoj bolnici od plućne bolesti prouzročene koronavirusom, živio je u pokrajini Hubei, iz koje se proširila epidemija. Stigao je u Francusku 16. siječnja, a hospitaliziran je 25. siječnja, nakon čega se njegovo stanje ubrzo pogoršalo. Kći umrloga također je zaražena koronavirusom, ali se uspješno oporavlja te će uskoro biti puštena, rekla je francuska ministrica zdravstva Buzyn. U Francuskoj je zabilježeno 11 infekcija koronavirusom, od kojih su tri pacijenta puštena iz bolnice nakon oporavka.