NOVE CIJENE

Benzin skuplji 5 lipa, dizel jefitniji 11 do 14 lipa

24.12.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Cijene motornih benzina od ponoći će biti više pet lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti i to od 11 do 14 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas na svojim web stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 25. do 31 prosinca

U idućih tjedan dana najviša cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 može biti 10,17 kuna po litri, što je pet lipa više od dosadašnjih 10,12 kuna.

Za pet lipa po litri od ponoći će poskupjeti i benzini sa 98 i 100 oktana, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 10,48 kuna (do sada 10,43 kune), a eurosupera 100 na 10,69 kuna (do sada 10,64 kune).

Cijene pak dizelskih goriva od ponoći će biti niže, plavi dizel i lož ulje pojeftinit će za 11 lipa, plinsko ulje s oznakom euro za 12 lipa, a eurodizel za 14 lipa po litri.

Ministarstvo je najvišu cijenu eurodizela utvrdilo na 9,65 kuna (do sada 9,79 kuna).

Najviša cijena plavog dizela može biti 6,06 kuna po litri (do sada 6,17 kuna), običnog loživog ulja 6,85 kuna (do sada 6,96 kuna), a euro plinskog ulja 7,07 kuna (do sada 7,19 kuna).

Ministarstvo je nove najviše razine cijena objavilo za idućih tjedan dana, odnosno do kraja ove godine, jer s prvim danima 2013. na snagu stupa i nova uredba o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

Tu je uredbu, u postupku uskađenja s pravnom stečevinom EU, Vlada donijela na sjednici održanoj 6. prosinca, a njome su trošarine od početka iduće godine povećavaju za 20 lipa za benzine, a za tridesetak lipa za plinska ulja, no to, kako je na sjednici Vlade ustvrdio ministar financija Slavko Linić, ne bi trebalo imati utjecaj na povećanje cijena.

Naime, Vlada je uredbom u iznose trošarina uključila i naknade za financiranje Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) i naknade za poticanja proizvodnje biogoriva, koje inače i sada ulaze u kalkulaciju maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Uredbom Vlade te naknade postaju dio trošarine, ali to nema utjecaja na povećanje cijene goriva, izjavio je na toj sjednici Vlade prilikom donošenja uredbe ministar Linić.

Objasnio je također kako je uključenje tih naknada u trošarinu u skladu i s promjenama načina financiranja poticaja za biogoriva i za financiranje HANDA-e koja će od početka iduće godine biti uključena u državni proračun.

Inače, cijene naftnih derivata utvrđuju se sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a promjena cijena ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, dok maksimalno povećanje ili smanjenje u postotku može biti tri posto.

Ministarstvo gospodarstva obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata i u pravilu se to odnosi na razdoblje od 14 dana, a naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.