NOVI VLASNIK PRIVATNI FOND

Belgijanci prodali Zagrebačku pivovaru

15.10.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Belgijska pivovara Anheuser-Busch InBev objavila je da će prodati podružnice u središnjoj Europi i Balkanu privatnom investicijskom fondu CVC Capital Partners

Anheuser-Busch InBev u četvrtak je izvijestio da je postigao sporazum o prodaji pivovara u devet istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, za prvotno ponuđeni iznos od ukupno 2,23 milijarde dolara tvrtki CVC Capital Patners.

Belgijski dnevnik Le Soir još je sredinom lipnja objavio da je najveći proizvođač piva u svijetu odlučio prodati 11 pivovara u srednjoj Europi, među kojima i Zagrebačku pivovaru.

CVC Capital Partners će preuzeti operacije AB InBeva pored Hrvatske još u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, navodi se dalje u priopćenju proizvođača Budweisera, Stelle Artois i Beck's-a.

Kako je dalje priopćio najveći svjetski proizvođač piva, cijena transakcije mogla bi dosegnuti 3,03 milijarde dolara, što će ovisiti o CVC-ovom povratu na ulaganje.

AB InBev imat će pravo prvokupa navedenih operacija ako ih CVC Capital Partners odluči prodati, kaže se dalje u priopćenju.

Sporazum bi trebao biti dovršen do kraja siječnja 2010. a obuhvatit će isplatu u gotovini iznosa od gotovo 1,62 milijarde dolara, iznos od 448 milijuna dolara u komercijalnim zapisima koji dospijevaju za šest godina, uz kamatnu stopu od 8 do 15 posto, te 165 milijuna dolara u manjinskim udjelima.

AB InBev je tako probio ranije ciljani iznos od sedam milijardi dolara za planiranu prodaju operacija, što će mu olakšati financiranje 52 milijardi dolara vrijednog preuzimanja američkog konkurenta Anheuser-Busch u studenome lani, čime je ponovno oteo SAB Milleru status vodećeg svjetskog proizvođač piva.

AB InBev zapravo je prikupio potencijalnih 9,5 milijardi dolara nakon što je prodao imovinu u Južnoj Koreji, Kini, Škotskoj i Irskoj, kao i poslovanje s pakiranjem i tematskim parkom u SAD-u.