RAT MIŠKOVIĆ - FORCAN

Belgijanci i dalje u igri za Deltu Maxi

28.07.2010 u 07:30

Bionic
Reading

I dok srpski mediji javljaju da je Milka Forcan, nekadašnja Miškovićeva bliska suradnica, blokirala prodaju Delta Maxija Belgijancima, iz Delte za tportal tvrde da se pregovori s njima o prodaji njihovog maloprodajnog lanca nastavljaju

Na naš upit je li Milka Forcan uspjela blokirala prodaju tvrtke, iz Delte su poručili da pregovori o prodaji, koji se ne vode samo s belgijskim Delhaizom, nisu stali. 'Sve ide svojim tokom i pregovori nisu stali. Postoji više kompanija iz Europe i Amerike koji su zainteresirani za partnerski odnos i kupovinu dijela Maxija', odgovorili su za tportal iz Delta holdinga

Tihi razlaz najmoćnijih poslovnih ljudi Srbije - vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegove nekadašnje bliske suradnice Milke Forcan, eskalirao je u otvoren sukob i bit će vrlo zanimljivo tko će iz te 'pucnjave' izaći kao pobjednik. Srpski mediji pišu o tome da Forcanova, koja se upustila u pravi rat protiv najmoćnijeg poslovnog čovjeka, ima jaku političku potporu.

Tvrtka Jugohemija, u kojoj se Forcan nakon odlaska iz Delte 'preselila' kao predsjednica upravnog odbora, početkom srpnja blokirala je račun tvrtke Delta star (aktivirala je mjenicu od pet milijuna eura), pa je srpski tajkun podigao tužbu protiv nekadašnje bliske suradnice zbog navodnog otuđivanja nekretnina Jugohemije. Ovdje treba spomenuti isprepletenost vlasničkih odnosa - 60 posto dionica Delta stara drži Miroslav Mišković - preko ciparske kompanije Hemslade, a ostatak američka off shore tvrtka Star za koju mediji pišu da je u vlasništvu obitelji Milke Forcan. Ista tvrtka, Delta star, većinski je vlasnik Jugohemije, čija je direktorica Smiljka Mileusnić-Adžić, sestra Milke Forcan.

Istovremeno s tužbom protiv sestara Forcan, objavljeno je da je belgijska kompanija Delhaize zainteresirana za kupnju 50 posto Maksija. No Forcanova uzvraća udarac - kaznenom prijavom protiv Miškovića (zbog lažnog prijavljivanja) i zahtjevom da se zabrani prodaja Delta Maxija, zbog neriješenih vlasničkih odnosa.

Naime, Mišković je navodno na početku stvaranja svog poslovnog carstva svojim najbližim suradnicima, među kojima je bio i Milkin suprug Branko Forcan navodno podijelio devet posto dionica Delta Maxija, koji nikad nisu uknjižene. Sada Branko Forcan, pozivajući se na dokument o vlasničkom udjelu iz devedesetih, koji je pohranjen u švicarskom odvjetničkom uredu, uspijeva na sudu u Cipru ishodovati privremenu mjeru zabrane Miškovićevoj tvrtki Hemslade da proda udjel u Delta Maxiju.

Ciparska zabrana mogla bi vrijediti i u Srbiji, prihvati li tamošnji sud u roku mjesec dana stranu sudsku odluku, čime bi prodaja maloprodajnog lanca Delta Maxija mogla doći u pitanje, što bi Forcanovoj, nezadovoljnoj 'otpremninom' nakon razlaza s Miškovićem, dalo jaču poziciju u pregovorima oko raspodjele imovine.