PETAR RADAKOVIĆ

Bankar na odlasku: U mirovini ću se kockati sa svojim novcem

23.04.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Erste banke Petar Radaković koji za tjedan dana odlazi u mirovinu dao je intervju tjedniku Lider. Kao umirovljenik kaže da će kockati svojim novcem ulažući u poljoprivredu i energetiku

'Neću davati nikakve savjete. Mislim da mi je mnogo lakše biti slobodan. Ne možete biti bankar i ne osjećati teret odgovornosti. Sada mogu ići gdje hoću, sjesti s kim hoću. Bavit ću se time da sebi udovoljim. Kockat ću se sa svojim, a ne s tuđim', rekao je Radaković.

Na pitanje ima li u Hrvatskoj dovoljno dobrih poduzetnika odgovorio je kako su Hrvati poduzetni i ambiciozni, ali je okruženje neprijateljsko.

'Gradili smo novi sustav, a vlast je strašno birokratizirana. Pamtim birokratski aparat iz prijašnjih vremena, ali ovaj je još gori. Toliko smo stvari propisali da je došlo do toga da je sve što nije dozvoljeno zabranjeno, umjesto da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. Imamo 105 inspekcija koje stalno vrebaju. Je li to prijateljsko okruženje? Umjesto da se pomaže poduzetnicima, oni se kažnjavaju. Pa što onda hoćemo od poduzetnika?', istaknuo je Radaković.

Poručio je kako su štediše za bankare bogovi koji zaslužuju poštovanje i apsolutnu odanost.

'Sve što je u banci, ostaje u banci. Bankar je ispovjednik tuđih novčanika isto kao što je svećenik ispovjednik tuđih duša. Odati nečiju informaciju najveći je prekršaj. Drugo, svaki bankar mora biti svjestan činjenice da upravlja tuđom imovinom jer bilo da je riječ o tisuću ili milijun eura, jednako je za onoga tko je to bankaru dao na upravljanje. Bankari se nemaju pravo kockati tuđom imovinom', rekao je Radaković.