USTAVNI SUD PRESUDIO

Bandić izgubio kontrolu nad Holdingom

bandić drži se za glavu

bandić drži se za glavu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Naime, iako su ga gradski zastupnici ostavili na čelu proširene jedanaestočlane skupštine zagrebačkog Holdinga, sasvim je jasno da će njegova stajališta imati potporu manjine

Ustavni sud donio je odluku kojom je priznao pravo Gradskoj skupštini da svojim statutom odredi kako će se vršiti izbor, odnosno razrješenje članova skupštine u zagrebačkom Holdingu.

Iako je presuda donesena vodeći se primjerom iz Belog Manastira u kojem se dogodila slična situacija kao u Zagrebu, u rješenju Ustavnog suda jasno se kaže da su 'pravna stajališta iznesena u ovom rješenju obvezujuća za sve jedinice lokalne samouprave u kojima već postoji ili će se eventualno pojaviti problem koji je bio predmet ispitivanja u ovom postupku'.

Drugim riječima, današnjom odlukom Ustavnog suda zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u potpunosti je izgubio kontrolu na Holdingom. Naime, iako su ga gradski zastupnici ostavili na čelu proširene jedanaesteročlane skupštine zagrebačkog Holdinga, sasvim je jasno da će njegova stajališta biti u manjini.

Osim toga, Večernji.hr neslužbeno doznaje da će se već za nekoliko dana sastati nova proširena skupština i smijeniti kompletni Nadzorni odbor koji čine redom Bandiću odani ljudi.

Nakon toga zahtijevat će od svih članova uprave da stave svoj mandat na raspolaganje, a može se očekivati da u novoj upravi više neće biti mjesta ni za jednog čovjeka koji slovi kao 'bandićevac'.

Gubitkom kontrole nad Holdingom, čiji su godišnji prihodi skoro šest milijardi kuna, Bandić je praktički izgubio i vlast u gradu.

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko godina nijedan veći gradski projekt nije financiran iz proračuna, već novcem zagrebačkog Holdinga.

Štoviše, u gradskom proračunu u posljednje vrijeme nema novca čak ni za gradnju jednostavnih objekata poput dječjih vrtića, već ih gradi Holding svojim novcem, a kasnije ih iznajmljuje Gradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi