DOPUŠTENA KONCENTRACIJA

AZTN odobrio spajanje Valamara i Imperial Raba

21.09.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju Valamar Riviere i Imperiala Rab, izvijestili su u srijedu iz AZTN-a, dan nakon što je Valamar s državom u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisao ugovor kojim je stekao državni i većinski udjel u Imperialu od 50,08 posto

'Oba sudionika koncentracije su grupacije odnosno lanci objekata koji pružaju usluge smještaja u turističkim objektima tipa hotel, apartman i kamp na više lokacija u Hrvatskoj. Valamar te usluge pruža na području Primorsko-goranske, Istarske i Dubrovačko-neretvanska županije, dok ih Imperial pruža samo na području otoka Raba', ističu iz AZTN-a.

Dodaju da su analizom podataka o strukturi tržišta utvrdili kako će koncentracija imati učinke samo na području Primorsko-goranske županije. Provedbom koncentracije Valamar će na području te županije ojačati svoju vodeću poziciju na tržištu kampova, s tržišnim udjelom između 25 i 30 posto, dok će se istodobno na tržištu apartmana probiti na vodeću poziciju s tržišnim udjelom do 5 posto, a na tržištu hotela s udjelom između 5 i 10 posto ostat će drugi tržišni takmac.

'Provedena analiza tržišta pokazala je da će Valamar na svim mjerodavnim tržištima na području Primorsko-goranske županije biti izložen značajnom konkurentskom pritisku Jadranke i drugih poduzetnika poput Liburnia Riviera Hotela, Cresanke te Hotela Punat, međutim provedbom te koncentracije Valamar će s tržišnim udjelom između 20 i 25 posto postati lider na tržištu smještaja i prehrane gostiju u turističkim objektima na području Hrvatske', naglašavaju iz AZTN-a.

Ističu i da time do sada vodeća grupacija u segmentu turističkog smještaja Lukšić grupa postaje drugi tržišni takmac.

S obzirom da na sve navedeno, iz AZTN-a zaključuju kako se može očekivati da će Valamar jačanjem svojeg tržišnog položaja nakon provedene koncentracije doprinijeti i daljnjem jačanju tržišnog natjecanja.

Iz Valamara i CERP-a u utorak su izvijestili da su predsjednik i član Uprave Valamara Željko Kukurin i Marko Čižmek s državom, odnosno CERP-om potpisali ugovor o prodaji i prijenosu 50,08 posto ili 318.448 dionica Imperiala za ukupno 260,8 milijuna kuna, za čiju uplatu Valamar ima rok od 30 dana nakon čega će mu se i prenijeti taj dionički udjel.

Nakon plaćanja ugovorene cijene i prijenosa dionica, Valamar Riviera steći će i prevladavajući utjecaj u rapskom Imperijalu, čime za Valamar nastaje i obveza objavljivanja ponude o preuzimanju preostalih dionica Imperiala.