zeleno je skupo

Avionske karte u budućnosti će koštati više i to zbog jedne stvari

17.04.2023 u 20:58

Bionic
Reading

Troškovi dekarbonizacije zračnog prometa povećat će cijene karata, tvrdi grupacija Sustainable Aviation

Održivo zrakoplovno gorivo (sustainable aviation fuel - SAF) ključni je dio avioindustrije za postizanje nultih emisija i ono će činiti najmanje tri četvrtine goriva korištenog u letovima iznad Velike Britanije do 2050. godine.

SAF se proizvodi iz održivih izvora kao što je poljoprivredni otpad i smanjuje emisije ugljika za 70 posto u usporedbi s tradicionalnim mlaznim gorivom.

Međutim trenutno je nekoliko puta skuplje za proizvodnju, a Sustainable Aviation kaže da bi se ti troškovi morali prenijeti na putnike.

Direktor održivosti zračne luke Heathrow Matthew Gorman - koji predsjeda grupacijom Sustainable Aviation - rekao je da će ova 'zelena premija' imati 'utjecaj na buduću potražnju' za zračnim prijevozom. No dodao je da bi industrija još uvijek mogla 'značajno narasti' jer je većina ljudi 'spremna plaćati malo više za putovanja'.

Sustainable Aviation tvrdi da prelazak na zelenija putovanja predstavlja veliku priliku za Veliku Britaniju, državu koja ima treću najveću globalnu zrakoplovnu mrežu na svijetu.

  • +6
Gužve na Heathrowu Izvor: Profimedia / Autor: Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Britaniji je planirano do pet novih proizvodnih pogona za SAF, a vlada je spremna ulagati u razvoj njegove proizvodnje.

Međutim Sustainable Aviation je izrazio zabrinutost da će ulagači biti namamljeni u SAD i ostatak Europe 'značajnim' poreznim poticajima. Kao odgovor, pozvali su britansku vladu da uvede mehanizam za smanjivanje razlike u cijeni između SAF-a i tradicionalnog mlaznog goriva.