stečajna masa

Avioni poduzetnika bliskog Sanaderu trunu u pijesku Saudijske Arabije

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 01.02.2022 08:59
  • Objavljeno 01.02.2022 u 08:58
Zvonko Biljecki

Zvonko Biljecki

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Stečajni upravitelj zagrebačkog Geofota d.o.o, tvrtke za fotogrametrijske poslove nekoć hvaljenog poduzetnika Zvonka Biljeckog koja je po narudžbi Vlade RH prije legalizacije bespravnih objekata snimila teren i napravila kartu cijele Hrvatske, podnio je najnovije izvješće prema kojem stečajnu masu tog dužnika čine tri zrakoplova koji se ne mogu prodati 'jer nije moguće doći u njihov posjed', piše zagrebi.hr

Glavni dio pokretnina te propale tvrtke su zrakoplovi višemilijunske vrijednosti Cessna 551 Citation II i dva Pipera PA 31 T1, koji su uredno upisani u Glavnu knjigu hrvatskog registra civilnih zrakoplova sa znakom državne pripadnosti i registracijskim oznakama. No, stečajni upravitelj navodi kako u njihovoj prodaji, kroz koju bi se namirili vjerovnici, već gotovo četvrtu godinu nema pomaka, odnosno da se ti zrakoplovi ne mogu preuzeti.

No, kako je bilo istaknuto u izvješću iz 2018., dva zrakoplova Piper s iznimno vrijednom digitalnom opremom – kamerama i navigacijskim sustavima tada su bili u Saudijskoj Arabiji u letnom stanju, iako se za njih još tada morala platiti ležarina od oko 200.000 dolara, piše zagrebi.hr.

'U odnosu na preuzimanje istih od strane eventualnih kupaca mora se napomenuti da je upitno jer je glavni razlog ostanka zrakoplova u Saudijskoj Arabiji nedovršetak poslova preuzetih od stečajnog dužnika, a što je sukladno poslovnoj praksi u Saudijskoj Arabiji neprihvatljivo. Procjena vrijednosti samih zrakoplova trenutno, sukladno navedenom, nije moguća', isticalo se još tada u izvješću.

U prethodnom dopisima stečajnog upravitelja navodilo se i da je od Cessne u vlasništvu Geofota ostao samo trup jer je motor izvađen, a popravak je procijenjen kao neisplativ.

'Predlaže se prodati isti kao lim po kilogramu koja procjena će se izvršiti na mjestu od strane zainteresiranih ponuditelja. Stečajni upravitelj bi prikupio nekolicinu ponuda za odvoz. Po saznanju stečajnog upravitelja treba platiti i ležarinu u još neutvrđenom iznosu', isticalo se u dopisu prije gotovo četiri godine.

Navedeno je tada i da na svim zrakoplovima postoje razlučna prava B2 Kapitala d.o.o., Republike Hrvatske, te Bantel Travela d.o.o. Rasprodaja imovine Geofota uslijedila je nakon što je u lipnju 2018. bio otvoren stečaj nad tom tvrtkom s nepodmirenim obvezama koje su dotad iznosile čak 38,8 milijuna kuna, a što je 22 milijuna kuna više od temeljnog kapitala.

Nakon toga bila je provedena zabilježbe otvaranja stečajnog postupka nad imovinom koja se odnosila na nekretnine tvrtke u zagrebačkom Buzinu – kuću, dvorište i oranicu, na tri navedena zrakoplova, ali i više automobila među kojima se ističu i nekad prestižni Jaguar XJ8 koji je nakon toga bio prodan za samo 19.420 kuna, uključujući i PDV.

Vlasnik Geofota Zvonko Biljecki u sudskom registru navodi se kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave čak devet tvrtki među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljecki je, kako se pisalo u medijima, bio poznat i kao osoba bliska bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultantske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno, piše zagrebi.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!