NOVI UGOVOR

Geofoto s poslom u Saudijskoj Arabiji izlazi iz krize

17.06.2014 u 10:19

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka za aviosnimanja i kartografiju Geofoto potpisala je ugovore i započela s realizacijom dvaju projekata u Saudijskoj Arabiji, čija je ukupna vrijednost 60 milijuna

U Geofotu očekuju da će projekti za grad Medinu i pokrajinu Al Kvasim omogućiti pozitivnu likvidnost i na dulje vrijeme stabilizirati poslovanje tvrtke koja je u završnom procesu predstečajne nagodbe.

'Projekt Al Kvasim predstavlja najveću površinu snimanja i izradbu 3D prostornog sustava jednog projekta u povijesti Geofota te se očekuje izrada oko 30.000 snimaka, a za grad Medinu izrada oko 32.000 snimaka, što odgovara dvogodišnjem prosjeku našeg odjela aerosnimanja. Ovi novi projekti dat će nam novi zalet za uspješno poslovanje i u narednim godinama', izjavio je povodom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Geofota Zvonko Biljecki

Osim novougovorenih projekata, Geofoto je početkom 2014. uspješno dovršio dva projekta snimanja terena iz zraka i izrade 3D digitalne karte u susjednim zemljama Bosni i Hercegovini te Italiji.

Za Veneciju i regiju Veneto realiziran je projekt uspostave nacionalne baze podataka geoinformacijskog sustava (GIS) koji se koristi za digitalni prikaz i prostornu analizu geografskih objekata i događaja koji se odvijaju nad njima.

U Bosni i Hercegovini Geofoto je angažiran za izradu najmodernije 3D karte Bosne i Hercegovine, uključujući snimanje minski sumnjivih površina, čiji se sada podaci koriste za hitne intervencije sprečavanja širenja poplavnih područja i njihovu sanaciju.

Geofoto je svoj vrhunac postigao 2009, kada mu je prihod bio i veći od 116 milijuna kuna. Nakon toga tvrtku je pogodila kriza koja je kulminirala prošle godine, kada je ostvaren gubitak od 65,7 milijuna kuna. U srpnju prošle godine zbog nelikvidnosti tvrtka sa 73 zaposlena pokrenula je predstečajnu nagodbu.