DUG OD 11 MILIJARDI EURA

Austrija se dogovorila s kreditorima Hypa, Koruška izbjegla stečaj

19.05.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Austrija je postigla načelni sporazum s kreditorima propale banke Hypo Group Alpe Adria (HGAA), otklonivši time prijetnju stečaja pokrajine Koruške, objavio je ministar financija Joerg Schelling

'Definitivno podvlačimo crtu pod Hypovu priču', kazao je ministar u srijedu novinarima, aludirajući na banku Hypo Group Alpe Adria, zbog koje je Koruška nagomilala dug od 11 milijardi eura

Dogovoreno je da će se kreditorima isplatiti 75 posto nominalne vrijednosti HGAA-ovih obveznica. Ponudit će im se kupnja austrijskih državnih obveznica u odgovarajućem iznosu, za 75 posto nominalne vrijednosti.

Prijedlog je bolji od onog koji su kreditori odbili u ožujku budući da austrijske državne obveznice dospijevaju na naplatu za 13 a ne za 18 godina.

Ministar Schelling kazao je u srijedu da je u načelu potpisan sporazum s dijelom kreditora i da bi isplata kompenzacije mogla početi u rujnu.

Priča s posrnulim Hypom ostavština je nekadašnjeg čelnika austrijske ekstremne desnice i poglavara Koruške Joerga Haidera, koji je umro 2008. godine.

Banka se za Haiderova mandata na čelu Koruške akvizicijama i rizičnim ulaganjima proširila na jugoistočnu Europu, Italiju i Njemačku, učetverostručivši bilancu na nekih 40 milijardi eura.

Njemačka regionalna banka BayernLB kupila je 2007. većinski udio u Hypou koji se dvije godine kasnije našao na rubu propasti pa ga je Austrija nacionalizirala.

Nakon dugog i žestokog spora Austrija je u studenom prošle godine pristala isplatiti Bavarskoj 1,23 milijarde eura i time riješiti bavarska potraživanja prema Hypou.