drugačija strategija

Australski mirovinski fond pristao prilagoditi ulaganja klimatskim rizicima

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2020 13:45
  • Objavljeno 02.11.2020 u 13:33
Australija

Australija

Izvor: Profimedia / Autor: Dave Hewison/Speed Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Australski mirovinski fond postigao je nagodbu u sporu s dugogodišnjim članom koji tvrdi da ne jamči zaštitu mirovinske štednje od rizika klimatskih promjena. Fond REST priznao je da će klimatske promjene dovesti do katastrofalnih gospodarskih i socijalnih posljedica i da predstavljaju "značajan, izravan i neposredni financijski rizik" za njegovo poslovanje.

Spor je izazvao veliku pozornost jer bi mogao utjecati na fondove širom svijeta i na njihovo upravljanje takvim rizicima u budućnosti i pokrenuti val sličnih tužbi protiv sektora čije se poslovanje u posljednje vrijeme pojačano propituje u kontekstu klimatskih promjena i izvješćivanja o riziku.

"Današnja nagodba pruža nužno jamstvo meni i gotovo dva milijuna članova REST-a da će se naše mirovine odgovorno ulagati u kontekstu klimatske krize", rekao je Mark McVeigh koji je podigao tužbu 2018. godine pred australskim saveznim sudom.

Direktor odvjetničkog ureda koji ga je zastupao rekao je da slučaj ima dalekosežne posljedice za ulagače i klimu.

„Bude li se od investitora zakonom zahtijevalo da porfelje promatraju kroz prizmu klimatskog rizika, to bi, primjerice, moglo rezultirati značajnim smanjenjem ulaganja u fosilna goriva", rekao je David Barnden.

Mnogi već danas smatraju da će biti besperspektivna imovina u budućnosti s niskim udjelom ugljika, dodao je Barnden.

Prema nagodbi, REST će prilagoditi portfelj zacrtanom cilju spuštanja emisije štetnih plinova na neto nulu do 2050. godine i redovno podnositi izvješća Radnoj skupini za izvješća financijskih tvrtki o klimatskim rizicima.

Fond je objavio i da će analizirati moguće scenarije za potrebe nove investicijske stratgije i strateške raspodjele imovine, objaviti informacije o svim portfeljima i poticati kompanije u koje ulaže da poštuju ciljeve Pariškog sporazuma.

REST upravlja imovinom ukupne vrijednosti 57 milijardi australskih dolara (40 milijardi američkih dolara) a njegovi su članovi uglavnom građani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!