nitko nije svjestan

Australka tuži vladu zbog toga što ulagače u obveznice ne upozoravaju na klimatske promjene

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2020 11:14
  • Objavljeno 22.07.2020 u 11:14
Pustinja u Australiji - ilustracija

Pustinja u Australiji - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: DAN PELED

Australska studentica tuži vladu, tvrdeći da pri prodaji državnih obveznica nije otkrila rizike za ulagače povezane s klimatskim promjenama. U parnici pokrenutoj u srijedu, 23-godišnja Kathleen O'Donnell tvrdi da bi kupci australskih državnih obveznica trebali biti svjesni rizika zbog klimatskih promjena, koje bi Australiji mogle otežati vraćanje duga.

Glasnogovornica australskog ministarstva financija izjavila je da je vlada svjesna tužbe. "Pravni zastupnici razmatraju to pitanje. Što se tiče sudskog postupka, vlada neće dati komentar", rekla je glasnogovornica.

Klimatske promjene odavno su vruće pitanje u Australiji, a postale su još važnije nakon četveromjesečnih intenzivnih požara u velikim područjima zemlje prošloga ljeta, u kojima su 33 stanovnika stradala, ali i milijuni životinja.

Australija je materijalno izložena i osjetljiva na rizike klimatskih promjena, navodi se u podnesku Kathleen O'Donnell upućenom Saveznom sudu Australije u državi Victoria.

"Prema tome, ti su rizici značajni pri odluci ulagača da trguju australskim državnim obveznicama koje se prodaju na burzi, te ulagač ima pravo biti obaviješten o njima", dodala je.

Australija ima više od 600 milijardi australskih dolara (428 milijardi dolara) državnih obveznica, koje imaju ocjenu "AAA" triju glavnih rejting agencija.

Ta zemlja ispušta samo 1,3 posto svjetske emisije ugljika, ali je druga po visini emisije po stanovniku, iza Sjedinjenih Država. Također je vodeća izvoznica ugljena.

Globalne financijske vlasti također potiču banke da poboljšaju transparentnost u vezi izloženosti rizicima od klimatskih promjena, tvrdeći da su takve objave preduvjet važan za tržišne sudionike, na što se poziva i O'Donnell u parničnom postupku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!