BURZOVNI GUBITNICI I DOBITNICI

Atlantska plovidba oduševila, Ina razočarala

23.04.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Opći je dojam da se u prošlogodišnjim financijskim rezultatima hrvatskih kompanija ne osjećaju tragovi recesije. Većina tvrtki čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi ostvarila je rast prihoda i dobiti. Međutim, ako dublje zagrebemo u njihove financijske izvještaje, uočljivi su tragovi recesije, osobito u pogoršanju likvidnosti i povećanju troškova financiranja

Manji broj kompanija upao je u veće probleme još prošle godine, što je rezultiralo osjetnim padom dobiti ili negativnim financijskim rezultatom. Izdvajamo po pet kompanija iz različitih sektora iz sastava indeksa Crobex, na gubitničkoj i dobitničkoj strani.

Dobitnici: Najbolje poslovali brodari i bankari

Atlantska plovidba Veći dio prošle godine bio je izuzetno uspješan za kompanije koje se bave brodskim prijevozom. Zahvaljujući visokim cijenama vozarina u prva tri kvartala i uspješnoj prodaji dotrajalih brodova Atlantska plovidba uspjela je utrostručiti dobit. Međutim, razdoblje astronomskih cijena vozarina završeno je s nastupanjem globalne recesije. Tako je zadnji kvartal 2008. godine za Atlantsku plovidbu bio negativan, a s obzirom na kretanje BDI indeksa za rasute terete, gubitak se može očekivati i u prvom kvartalu ove godine. Diverzifikacija djelatnosti na turizam i avioprijevoz te ogromne rezerve ostvarene u protekle dvije godine osiguravaju Atlantskoj sigurnu budućnost, ali ako potraje razdoblje niskih cijena vozarina, u 2009. teško će izbjeći negativan poslovni rezultat. Usporedo s padom cijena vozarina padala je i cijena dionice Atlantske plovidbe. Prošle godine dionica je izgubila na vrijednosti više od 80 posto, a u ovoj godini zabilježila je blagi oporavak.

Konzum Todorićev maloprodajni lanac prošle godine je učvrstio poziciju lidera na hrvatskom tržištu. Uspješnu godinu okrunio je rastom prihoda od 17 posto (na 12,7 milijardi kuna) i povećanjem dobiti od 47 posto (sa 224 na 329 milijuna kuna). Zahvaljujući čvrstoj pregovaračkoj poziciji s dobavljačima Konzum održava snažan financijski tok koji mu omogućuje širenje na domaćem i regionalnom tržištu bez dodatnog kreditnog zaduživanja. Zbog dominantne pozicije na tržištu Konzum će lakše prebroditi evidentan pad potrošnje u ovoj godini, ali slabljenje kupovne moći građana sigurno će se odraziti na poslovne rezultate. Cijena Konzumove dionice od početka ove godine je u minusu 40 posto, pri čemu treba naglasiti da je pad donekle ublažen nakon objave odličnih poslovnih rezultata.

Emil Tedeschi

Atlantic Grupa Tedeschijev koncern uspio je, unatoč kriznim vremenima, ostvariti ambiciozne planove obećane dioničarima prilikom IPO-a u studenome 2007. godine. Ukupni prihod grupe povećan je za 19,1 posto na dvije milijarde kuna, a dobit je rasla po stopi od 44 posto, dostigavši 78,4 milijuna kuna. Protekla godina obilježena je formiranjem najvećeg privatnog lanca ljekarni, proširivanjem distribucijskog poslovanja u Hrvatskoj i regiji te lansiranjem nove linije sportske prehrane i Cedevite GO. Odlični poslovni rezultati odrazili su se i na cijenu Atlanticove dionice, koja se zahvaljujući snažnom oporavku u posljednjih mjesec dana vratila na razine s početka godine.

Podravka Koprivnička kompanija u protekloj je godini uspjela preokrenuti negativni trend u poslovanju. Novi menadžment na čelu sa Zdravkom Šestakom povećao je neto dobit za 143 posto, uz povećanje prodaje od sedam posto. Ohrabruje to što je glavnina rasta ostvarena na inozemnim tržištima. Premda su se Podravkini pokazatelji profitabilnosti osjetno popravili, marže u segmentu hrane i pića su još uvijek znatno niže nego kod konkurentskih kompanija u regiji. S obzirom da su prehrambeni i farmaceutski sektor manje pogođeni krizom, analitičari očekuju nastavak pozitivnih trendova i u ovoj godini. Cijena Podravkine dionice od početka godine oslabila je za 25 posto, a nakon objave ohrabrujućih poslovnih rezultata nije zabilježila značajniji oporavak.

Zagrebačka banka Od 5,8 milijardi kuna dobiti, koliko su u prošloj godini ostvarile hrvatske banke, 1,5 milijardi pripada Zagrebačkoj banci, najvećoj hrvatskoj bankarskoj grupaciji. ZABA-ina aktiva u 2008. godini je porasla 12,1 posto (na 89,6 milijardi kuna), a depoziti klijenata rasli su po stopi od 6,4 posto i dostigli 53,3 milijarde kuna. Snažnijim rastom glavnih pokazatelja poslovanja Zagrebačka banka uspjela je učvrstiti vodeću poziciju na hrvatskoj bankarskoj sceni i odmaknuti drugopozicioniranoj Privrednoj banci Zagreb. Prvi podaci o poslovanju banaka u ovoj godini pokazuju da će ZABA teško ponoviti prošlogodišnje rezultate, prije svega zbog smanjenih marži i rastućih rizika u poslovanju u bankarskom sektoru. Dionica Zagrebačke banke u ovoj je godini oslabila za dodatnih desetak posto, nakon prošlogodišnjeg potonuća od 70 posto.

Gubitnici: Ina najveće razočarenje za ulagače

Ina Ogromni gubitak u poslovanju, usporavanje investicijskog ciklusa i problemi s likvidnošću neugodno su iznenadili burzovne igrače koji su dali povjerenje dionici Ine. Ina Grupa zaključila je prošlu godinu s gubitkom od 1,1 milijardu kuna, a glavni razlozi negativnog rezultata su nagli pad cijena nafte u zadnjem kvartalu te ogromni gubici u plinskom biznisu. Povećan je i gubitak iz financijskih aktivnosti uslijed porasta tečaja dolara i povećanja financijskih troškova. U 2009. Ina se spominje kao veliki generator nelikvidnosti, što ukazuje na ozbiljne probleme u poslovanju. Cijena Inine dionice ovih dana kreće se na približno istoj razini kao i krajem prošle godine. U 2008. godini dionica se stropoštala se za 58,7 posto, a najžešći pad zabilježen je nakon isteka MOL-ove javne ponude.

Igor Oppenheim
Ingra Građevinski sektor još je u zadnjem je kvartalu prošle godine bio ozbiljno pogođen posljedicama recesije. Premda je većina kompanija na godišnjoj razini zadržala pozitivne rezultate, zadnji kvartal obilježen je gubicima. Među najteže pogođenima bila je zagrebačka Ingra. Unatoč snažnom rastu prihoda, povećani operativni i financijski troškovi u zadnjem kvartalu srušili su prošlogodišnju dobit Ingre na 11,9 milijuna kuna, što je 82,15 posto manje nego u 2007. Na slabiji financijski rezultat utjecali su povećani troškovi vezani uz projekt Arena Zagreb. U ovoj godini Ingra se nalazi u velikim iskušenjima. Nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije, kompanija se suočava s nelikdivnošću i otežanim financiranjem započetih projekata. Cijena Ingrine dionice od početka godine potonula je za 36,5 posto, nakon što je prošlu godinu završila s minusom od 80 posto.

Adris Rovinjska grupa u kojoj je još uvijek dominantan duhanski biznis, ali sve veću ulogu ima turizam, proteklu je godinu završila s rastom prihoda od 13 posto i 23 posto manjom dobiti u odnosu na 2007. godinu. Na slabije poslovne rezultate utjecali su osjetno smanjeni financijski prihodi i pad prodaje duhanskih proizvoda na domaćem tržištu. Zakon kojim se zabranjuje pušenje na javnim mjestima i izjednačavanje trošarina na domaće i strane cigarete faktori su koji će u 2009. dodatno ugrožavati prihode na domaćem tržištu. Stoga će ovogodišnji rezultati u velikoj mjeri ovisiti o uspješnosti kompenzacije domaćeg tržišta izvoznim tržištima. Povlaštena dionica Adrisa, kojom se znatno aktivnije trguje nego redovnom, u 2008. godini izgubila je na vrijednosti 71,5 posto, a tijekom ove godine zaustavljen je daljnji pad.

Viro Virovitička šećerana lani je ostvarila minimalnu dobit od 2,35 milijuna kuna, što je čak 97,4 posto manje nego 2007. godine. Na drastičan pad dobiti utjecao je prvenstveno pad cijena šećera na tržištu Europske unije, ali i osjetan rast financijskih rashoda uslijed povećane zaduženosti i rasta troškova financiranja. Buduće poslovanje Vira u velikoj će mjeri ovisiti o kvotama i kretanju cijena šećera u EU te o pozitivnim efektima investicijskog ciklusa koji uključuje modernizaciju postrojenja i proširenje kapaciteta kroz preuzimanje županjske šećerane. Dionica Vira eksplodirala je nakon uspješnog IPO-a 2007. godine, dostigavši u zlatnim vremenima cijenu od 1.600 kuna. Nakon burzovnog otrežnjenja u 2008. cijena dionice Vira srušila se za gotovo 80 posto, a u 2009. godini izgubila je na vrijednosti dodatnih tridesetak posto.

Kraš Konditorska industrija u prošloj je godini trpjela posljedice osjetnog rasta cijena sirovina. Tako je dobit vodećeg hrvatskog konditora Kraša više nego prepolovljena, a prihodi su rasli po skromnoj stopi od 2,5 posto. Uz porast cijena svih strateških sirovina, velik problem Krašu na hrvatskom tržištu pričinjava stalno povećavanje uvoza jeftinih proizvoda. Premda je Kraš i dalje lider na hrvatskom tržištu, prodaja mu stagnira, a značajniji rast bilježi se u inozemstvu, osobito na tržištima regije te dalekim tržištima (SAD, Kanada i Australija). Ovogodišnji poslovni rezultati u velikoj mjeri će ovisiti o uspjehu obnovljenog proizvodnog programa koji je najvećim dijelom lansiran na tržište u zadnjem kvartalu prošle i početkom ove godine. Dionica Kraša u prošloj je godini potonula za 58,2 posto, a 20-postotni pad nastavljen je i u ovoj godini.