DARKO TIPURIĆ:

Atlantic je primjer kako se svjetski vodi kompanija

03.09.2015 u 10:07

Bionic
Reading

Što je bolje korporativno upravljanje, to je veća učinkovitost poslovanja, pokazuju mnoga istraživanja. Unatoč tome ono je u Hrvatskoj još na prilično niskim granama, kazao je u intervjuu za Lider profesor na ekonomskog fakultetu u Zagrebu, Darko Tipurić

Tipurić hvali Atlantic grupu kao kompaniju koja prati svjetske i europske trendove glede dobre prakse korporativnog upravljanja:

'Treba pohvaliti što ključni čimbenici u toj korporaciji razumiju koliko važnost korporativnog upravljanja može pomoći njihovu djelovanju na svim tržištima na kojima posluju. Ondje imaju, primjerice, nezavisne članove nadzornog odbora, razvijen i dobro uspostavljen kodeks korporativnog upravljanja, visoku transparentnost poslovanja, kvalitetnu praksu upravljanja rizikom, dobro oblikovane i primjerene kompenzacijske pakete koji zadovoljavaju industrijske standarde i u skladu su s ostvarivanjem interesa svih dioničara, ali i drugih interesno-utjecajnih skupina'.

S druge strane, kritičan je prema Dalekovodu i njegovu programu radničkog dioničarstva koji je proveden 2000. godine. Smatra da su tim programom radnici povećali vriijednost svoje imovine u dionicama, no problem je što je poduzeće program financiralo iz svoje dobiti što mu je smanjilo investicijski potencijal.

'Nakon originalnog, proveden je i program menadžerskog otkupa dionica u kojem nisam sudjelovao i za koji sam smatrao da nije dobar. On je prouzročio velike asimetrije u strukturama moći u kojima vrhovni menadžment nije imao nadzor pa je nizom rizičnih poslovnih odluka u nepovoljnim kriznim uvjetima doveo korporaciju u tešku situaciju', pojasnio je Tipurić.

Više o temi pročitajte ovdje.