ODGOVOR NA INVAZIJU

Apple, Harley Davidson i Google zaustavili prodaju svojih proizvoda u Rusiji

01.03.2022 u 23:51

Bionic
Reading

Američke velike tvrtke među kojima su Apple, Google i Harley-Davidson u utorak su prekinule prodaju svojih proizvoda u Rusiji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu te se priključile tako sve većem broju tvrtki koje su poduzele iste korake.

Apple Inc je objavio da je zaustavio prodaju svojih telefona iPhone i drugih proizvoda u Rusiji, a Harley-Davidson Inc je prekinuo svoje poslovanje i isporuku svojih motocikala.

Najveće svjetske brodske kompanije MSC i Maersk su u utorak zaustavile kontejnerski prijevoz u i iz Rusije čime se pojačava izolacija te zemlje.

"Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji trpe posljedice toga nasilja", navodi se u izjavi Applea koji je između ostalog uveo o ograničenje za sustav plaćanja Apple Pay te onemogućio praćenje RT News izvan Rusije.

"Onemogućili smo praćenje prometa i incidenta uživo na Apple kartama u Ukrajini kao sigurnosnu i mjeru predostrožnosti za ukrajinske građane", dodaje Apple.

Potez tvrtki MSC i Maersk znači da je Rusija - jedanaesto najveće svjetsko gospodarstvo i dobavljač jedne šestine svih roba - sada zapravo odsječena od velikog dijela svjetskih brodskih kapaciteta.