NOVO MEDIJSKO PRESLAGIVANJE

Andrija Kević postao suvlasnik Business.hr-a

29.03.2011 u 07:55

Bionic
Reading

Kuloarska nagađanja o tome da je bosanski poduzetnik Mujo Selimović prodao poslovne novine Business.hr Andriji Keviću, dalmatinskom hotelijeru koji je pod istragom zbog sumnje u pranje novca, dobivaju i službenu potvrdu. Vlasništvo je promijenjeno u tajnosti, prema podacima iz sudskog registra tvrtku Business.hr iz Zagreba preuzela je istoimena tvrtka iz Vodica, čiji su osnivači tvrtka Mango Investment, registrirana u karipskoj off-shore državici Belize i tvrtka Portitor Muje Selimovića. U izjavi za tportal Kević je potvrdio svoj ulazak u medijski biznis, Selimović i on sada su vlasnici Business.hr-a u jednakom omjeru

Kada je krajem prošle godine Business.hr dobio novu predsjednicu uprave Nataliju Radovčić, preuzimanje tog lista od Andrije Kevića činilo se izvjesnim budući da je nova direktorica bila višegodišnja predsjednica uprave u njegovoj tvrtki Hoteli Vodice. No sudbina novina koje jeosnovao ugledni švedski izdavač Bonnier tada ipak nije razjašnjena: Mujo Selimović, koji je novine preuzeo od  Mreže znanja, u koju je vlasnički bio upleten i podravkaš iz afere Spice Saša Romac, demantirao je daljnju prodaju. Andrija Kević, dalmatinski poduzetnik čija je privatizacijska prošlost okrunjena s nekoliko kaznenih prijava, istodobno je tvrdio da ga medijski biznis ne zanima, tvrdeći da je njegova direktorica prešla u novine jer se zasitila hotelijerstva.

Uskoro je isti izazov osjetio i Kević, pa je par mjeseci kasnije u sudskom registru zabilježen njegov ulazak u Business.hr. Zanimljivo je da to nigdje nije objavljeno, čak je i izdavač novina na prvi pogled ostao isti – Business.hr d.o.o. Naime, zagrebačku tvrtku Business.hr d.o.o. za medijske komunikacije preuzela je istoimena tvrtka registrirana u Vodicama – Business.hr d.o.o. za medijske komunikacije i putnička agencija. Ili još preciznije: Business.hr zapravo je preuzela Kevićeva tvrtka Modro more iz Vodica, koja je zatim preimenovana u Business.hr Vodice, a kao osnivači upisani su Mango Investment i Portitor.

Iako u medijima Kević nastupa kao vlasnik Hotela Vodice, većinski dioničar hotela je Mango Investment, ista tvrtka koja je preuzela novine Business.hr i koja ima udio u šibenskoj Jadranskoj banci. S obzirom na to da je riječ o off-shore kompaniji registriranoj u Belizeu, nepoznato je stvarno vlasništvo Mango Investmenta i je li Kević jedini vlasnik tvrtke. 

'Točno je, imam polovicu vlasništva u Business.hr-u, a Mujo Selimović drži drugu polovicu. Interes je poslovne prirode, namjera mi je da Bussiness.hr budu ozbiljne poslovne novine. Već smo povukli neke poteze, pojačavamo novinarski tim kako bismo bili što bolji u niši poslovnih novina, sa širenjem prema politici, u mjeri u kojoj ona determinira gospodarska kretanja', u kratkom razgovoru za tportal rekao je Andrija Kević.

Kević se u više navrata žalio da mu mediji zlonamjerno prišivaju afere, no činjenica je da se novog vlasnika Business.hr-a sumnjiči da je zajedno s direktoricom Radovčić  2008. iz Hotela Vodice 'oprao' 3,9 milijuna eura prebacivši novac na dvije off-shore tvrtke i da taj slučaj još nije razriješen. Kako nam je potvrdio glasnogovornik šibenskog državnog odvjetništva Emilijo Kalabrić, 'spis o slučaju Hotela Vodice još nije vraćen s dopune'. Naime, iako je istraga završena u lipnju 2010. godine, optužnica još nije podignuta jer je županijsko odvjetništvo dva puta vraćalo spis na dopunu, vjerojatno zahtijevajući dodatne dokumente ili svjedoke.

O Keviću se zna da je bio blizak prijatelj s Ivom Pukanićem te da je nakon njegove smrti na neko vrijeme postao direktor u dvjema tvrtkama čiji je osnivač bio pokojni novinar - Mansito i Plaga projekt. Tvrtka Mansito danas drži Pukanićevu vrijednu nekretninu, odnosno kuću na zagrebačkom Ribnjaku, a Plaga projekt preko tvrtke Ekran ima udio u NCL Mediji, izdavaču Nacionala. Mediji su ga prepoznali i kao osobu od povjerenja Ante Markova, direktora Janafa i utjecajnog šibenskog političara iz redova HSS-a, s čijom je suprugom šibenski poduzetnik poslovno surađivao.