bogataši na udaru

Amerikance ljuti plaćanje poreza. Mnogi ne znaju tko izdvaja najviše

11.04.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Većina Amerikanaca misli da plaća preveliki porez na dohodak, a čak šest od 10 ispitanika pogrešno vjeruje da kućanstva sa srednjim prihodima snose najveći porezni teret. Zapravo, samo oko 18 posto odraslih Amerikanaca točno je identificiralo skupinu koja se suočava s najvećim nacionalnim poreznim opterećenjem, a to su Amerikanci s visokim dohotkom, prema siječanjskoj anketi AP-NORC-a

Manje od tjedan dana preostalo je za podnošenje poreznih prijava za 2023. u SAD-u, pa milijuni Amerikanaca ovih dana intenzivno razmišljaju o porezima. Mnogi očekuju povrat novca, dok će drugi morati 'odriješiti kesu' u korist državnog proračuna. Samo oko 27 posto poreznih obveznika vjeruje da je nacionalni porez na dohodak pošten, a 60 posto vjeruje da je njihov teret previsok, otkrio je AP-NORC.

U stvari, američki porezni sustav dizajniran je da bude progresivan, što znači da Amerikanci s nižim primanjima plaćaju manji udio svojih prihoda u saveznim porezima od onih s visokim primanjima, istaknuo je Alex Muresianu, viši politički analitičar u think tanku Tax Foundation, za CBS News.

Istovremeno, neki zakonodavci i stručnjaci za poreznu politiku zalažu se za povećanje poreznih stopa za bogate. Predsjednik Joe Biden predlaže da se poništi smanjenje stope za one koji zarađuju najviše, što je ušlo u Zakon o poreznim olakšicama i zapošljavanju iz 2017. godine. Prema Bidenovom prijedlogu, najviša granična stopa vratila bi se na 39,6 posto, sa sadašnjih 37 posto.

Prema posljednjim dostupnim podacima, onima iz 2021., prosječni zaposlenik u SAD-u platio je 14.279 dolara nacionalnog poreza na dohodak, s prosječnom poreznom stopom od 14,9 posto, prema analizi podataka Porezne uprave koju je proveo Tax Foundation. Savezni porezi ne uključuju porez na plaće koji pokriva socijalno osiguranje i medicinsku skrb.

No 50 posto onih koji najviše zarađuju uplaćuju gotovo 98 posto ukupnog iznosa državnih poreza. Drugu polovicu čine Amerikanci s prosječnom zaradom nižom od 46.637 dolara godišnje - oni doprinose sa svega 2,3 posto poreznih primitaka u zemlji.

Top 10 posto, s prihodima od najmanje 169.800 dolara godišnje, plaćaju oko tri četvrtine poreza u zemlji, pokazalo je istraživanje. Iako većina Amerikanaca vjeruje da srednja klasa snosi najteži porezni teret, zapravo samo jedan posto plaća najvišu nacionalnu poreznu stopu od 25,9 posto, pokazalo je istraživanje Tax Foundationa.

Unatoč tome, oko šest od 10 Amerikanaca izjavilo je da ih muči osjećaj da korporacije i bogati ne plaćaju pravičan udio u porezima, otkrio je Pew Research prošle godine. To bi moglo objasniti zašto je oko dvije trećine ispitanika reklo da podupire veće poreze za bogate.

Podsjetimo, Biden je najavio da će u slučaju pobjede na izborima u studenom uvesti novi 'porez na milijardere', kao sveobuhvatni način oporezivanja ukupnog bogatstva pojedinca.

Kako je tportal nedavno pisao, takvi su porezi nekoć bili prisutni u Europi, iako je njihova provedba smanjena na prijelazu u 21. stoljeće zbog pitanja o njihovoj učinkovitosti i šireg pomaka prema nižim najvišim poreznim stopama. Od 2024. godine, Švicarska, Norveška i Španjolska su među rijetkim zemljama koje su uvele neki oblik poreza na bogatstvo. Ali sve više zemalja pristupa toj ideji.