razmatra se ponuda

Američki T-Mobile preuzeo bi konkurenta Sprint

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2017 10:45
  • Objavljeno 20.09.2017 u 10:45
Američka kompanija Deutsche Telekom razmatra preuzimanje konkurenta Sprint

Američka kompanija Deutsche Telekom razmatra preuzimanje konkurenta Sprint

Izvor: Sipa Press / Autor: CARO FOTOS

Američka kompanija Deutsche Telekoma T-Mobile razmatra preuzimanje konkurentske kompanije Sprint, nakon što je japanski SoftBank objavio da je spreman prodati većinski udio u toj kompaniji, doznaje Reuters od osobe dobro upoznate sa slučajem

Najnoviji pregovori uslijedili su nakon što je ranije ove godine objavljeno da se SoftBank spremna odreći svog kontrolnog paketa u Sprintu u cilju poticanja spajanja s T-Mobileom te pritom zadržati samo manjinski udio u kombiniranoj kompaniji.

Sprint i T-Mobile, koji je u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma, još su tjednima udaljeni od sporazuma, a nisu još dogovorili ni omjer razmjene dionica te nisu počeli provoditi dubinsko snimanje kompanija, dodao je izvor. Međutim, tvrtke su se dogovorile da bi izvršni direktor T-Mobilea John Legere bio na čelu kombinirane kompanije ako dođe do spajanja.

Ni Sprint ni T-Mobile nisu odgovorili na upit za komentar.

Dionice Sprinta skočile su 8,2 posto, a one T-Mobilea gotovo 5,3 posto nakon što je televizijski kanal CNBC prvi objavio vijest o napretku u pregovorima.

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Deutsche Telekom

Unatoč potencijalnom riziku od narušavanja tržišnog natjecanja, ulagači dugo vremena očekuju dogovor između T-Mobilea i Sprinta, trećeg i četvrtog telekomunikacijskog operatera po veličini u SAD-u, nadajući se uštedama u troškovima i ostalim sinergijskim učincima.

SoftBank je prije tri godine odustao od pregovora o akviziciji T-Mobilea i njegovog spajanja sa Sprintom, a uslijed protivljenja američkog regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja.

Od tada, T-Mobile je pretekao Sprint u tržišnoj kapitalizaciji. Dok se vrijednost T-Mobilea procjenuje na oko 51 milijardu dolara, tržišna vrijednost Sprinta iznosi oko 34 milijarde dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!