sada je plaćamo 70 dolara

Američki menadžer upozorava: Nafta bi mogla poskupjeti na 300 dolara po barelu

30.04.2018 u 17:13

Bionic
Reading

Pierre Andurand, menadžer jednog od najvećih fondova za ulaganje u naftu - Andurand Capital Managementa napisao je na Twitteru kako očekuje da bi cijene crnog zlata mogle doseći razinu od 300 dolara po barelu

'Manjak investicija mogao bi nas dovesti do toga da cijena barela nafte od 300 dolara nije nemoguća i to se može dogoditi u idućih nekoliko godina', napisao je Andurand na Twitteru.

'Kompanije neće biti spremne ulagati u naftni biznis zbog niske cijene nafte danas i zbog očekivanja da će skočiti potražnja za električnim vozilima. Zbog toga bi cijena sirove nafte mogla skočiti, proizvodnja bi mogla biti daleko manja od potreba', napisao je.

Paradoksalno je, piše Andurand, da bi mogli doživjeti najveći šok na strani ponude ikada i ako cijene nafte uskoro ne počnu rasti, 300 dolara po barelu nije nemoguća cijena.

Dodao je kako cijena od 100 dolara po barelu (30 dolara više u odnosu na sadašnje cijene) ne bi 'ubila' ekonomiju. 'Potražnja je neelastična, ekonomija će amortizirati rast cijena do te razine'.

Nakon savezničkih raketnih napada na Siriju stanje na Bliskom istoku ponovno je postalo jako napeto. Osim toga, zalihe sirove nafte globalno su na jako niskim razinama, zbog čega je cijena barela prije dva tjedna poskupjela osam posto.

  • +8
Rafinerija Sisak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na snazi je i dogovor o smanjenju proizvodnje nafte koji ne dopušta hiperprodukciju. Cijene nafte bile bi i više da nije splasnuo strah od valutnog rata između SAD-a i Kine, nakon što je uspostavljena komunikacija Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, o čemu je tportal ranije pisao.

No što to sve znači za potrošače u Hrvatskoj? Poskupljenja će posve sigurno biti ako poskupi nafta na svjetskim tržištima, posebno na za nas relevantnom mediteranskom tržištu. Kompanije nemaju drugi prostor za manipulaciju cijenom jer nafta u cijeni benzina i dizela sudjeluje između trećine i pola cijene, a ostalo su porezi, državne koncesije i trošarine.