dužni k'o grčka

Američki medijski divovi dijele masu otkaza, hoće li to zadovoljiti ulagače?

09.02.2024 u 21:37

Bionic
Reading

Globalna medijska i streaming industrija nakon loše 2023. imat će puno problema i u 2024. godini, što će rezultirati većim otpuštanjima zbog rastućih troškova i prevelikih dugova koji brinu dioničare

U pokušaju da umire Wall Street, medijske tvrtke prošle godine srezale su milijarde dolara troškova. Nadalje, pod pritiskom ostvarivanja što viših profita, uvele su što je više moguće oglasa i povećale pretplate, no niti to nije zadovoljilo gladne ulagače.

Cijene dionica u ovom sektoru i dalje su niske, a profitabilnost streaminga još uvijek nije zadovoljavajuća - svi u tom biznisu (osim Netflixa) gube novac.

Evo što vodeće medijske i streaming tvrtke imaju na umu kada je riječ o smanjenju radnih mjesta u 2024. godini:

YouTube

Niti tehnološki div Alphabet nije imun na te probleme te se odlučio na smanjenje broja radnih mjesta. Sredinom siječnja tvrtka je otpustila 100 zaposlenika YouTubea iz svojih odjela za upravljanje kreatorima i operacijama, potvrdio je glasnogovornik Yahoo Financeu. To je prvo korporativno restrukturiranje YouTubea u ovom desetljeću, a ima 7173 zaposlenika diljem svijeta.

Smanjenje radne snage dolazi nakon što je Alphabet podijelio tisuće otkaza u svojim inženjerskim, hardverskim i oglašivačkim timovima u nastojanju da smanji broj zaposlenih. U međuvremenu je izvršni direktor Sundar Pichai rekao da će vjerojatno biti potrebna nova smanjenja radnih mjesta diljem cijele tvrtke u 2024. kako bi postigli svoje ciljeve.

  • +4
Sundar Pichai Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Warner Music Group

Warner Music Group (WMG) najavio je da će otpustiti 600 zaposlenika ili otprilike 10 posto svoje radne snage — unatoč rekordnim rezultatima u četvrtom tromjesečju 2023.

U bilješci zaposlenicima, izvršni direktor Robert Kyncl rekao je da su smanjenja radnih mjesta dio 'plana za oslobađanje više novca za ulaganje u glazbu i ubrzanje rasta do početka sljedećeg desetljeća'. To će rezultirati godišnjim uštedama od oko 200 milijuna dolara do kraja rujna 2025. godine.

'Dok provodimo naš plan, važno je imati na umu zašto donosimo ove teške odluke', piše u bilješci. 'Stvaramo održivu konkurentsku prednost tijekom sljedećeg desetljeća. To ćemo učiniti povećanjem financiranja za umjetnike i skladatelje, nove vještine i tehnologiju kako bismo mogli ostvariti naše strateške prioritete.'

  • +2
Disney i Netflix, streaming servisi Izvor: Profimedia / Autor: Kenishirotie / Alamy / Alamy / Profimedia

Universal Music Group

Universal Music Group (UMG), jedna od najpoznatijih diskografskih kuća, planira otpustiti stotine zaposlenika kasnije ovog tromjesečja. Smanjenje radne snage, dio šireg restrukturiranja, navodno će biti najveće otkako je tvrtka izišla na burzu 2021., napomenuo je Bloomberg.

Pixar

Disneyjeva jedinica za animirane filmove navodno će otpustiti do 20 posto od svojih 1300 zaposlenika, prema TechCrunchu. Otkazi dolaze u vrijeme u kojem profitabilnost streaminga zaostaje, a muči se i Disneyjeva filmska produkcija.

Sky Group

Britanska medijska grupa Sky, u vlasništvu Comcasta, planira podijeliti 1000 otkaza ove godine - oko četiri posto ukupnog broja zaposlenih. Te vijesti dolaze nakon što je tvrtka prošle godine ugasila stotine radnih mjesta jer planira prijelaz sa satelitske na internetsku televiziju.