VIŠE REZERVNIH VALUTA

Američki dolar gubi monopol

15.06.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Status dolara kao jedine svjetske rezervne valute mogao bi se urušiti, upozorio je jedan od najpoznatijih američkih ekonomista Nouriel Roubini, profesor Newyorškog sveučilišta koji je među prvima predvidio aktualnu globalnu financijsku i gospodarsku krizu

Roubini je u izlaganju na međunarodnoj konferenciji u Ateni rekao da bi u budućnosti trebalo očekivati sve manju ulogu dolara i stvaranje više rezervnih valuta, ali se to, smatra, neće dogoditi preko noći, već u duljem razdoblju prenosi Večernji list.

Roubini ističe da će pojavom novih rezervnih svjetskih valuta monopol koji sada ima dolar u svjetskom financijskom sustavu prestati vrijediti. Dolar je pao 10 posto u odnosu na euro u posljednje tri godine, a za Ameriku bi gubitak monopola dolara značio povećanje financijskih troškova, kao i potkopavanje njezine nadmoćne pozicije u svjetskoj ekonomiji.

Izjava Roubinija, koji je postao poznat kao čovjek koji je još prije nekoliko godina javno upozorio da će se svijet uskoro suočiti s velikom ekonomskom krizom, dana je samo nekoliko dana uoči skupa političkih prvaka zemalja poznatih kao grupacija BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina), 16. lipnja u ruskom gradu Jekaterinburgu.

Čelnici BRIC-a namjeravaju u Rusiji razmotriti prijedloge za reformu međunarodnog financijskog sustava, uključujući i preispitivanje uloge dolara kao rezervne valute. Kina je još u ožujku preko guvernera središnje banke Zhou Xiaochuana zatražila da se kao globalna rezervna valuta umjesto dolara primijeni nova novčana jedinica, u obliku specijalnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda.

I ruski predsjednik Dmitrij Medvedev od početka je ove godine u više navrata izjavljivao da se Moskva zalaže za stvaranje više jakih regionalnih novčanih jedinica koje bi u budućnosti trebale zamijeniti dolar kao jedinu svjetsku rezervnu valutu.

Roubini je na atenskom skupu ocijenio da će svjetska ekonomija ostati slaba u iduće dvije godine. SAD u 2010. mogu računati na jednopostotni ekonomski rast, a gospodarstva Europe i Japana u tom će razdoblju stagnirati.

'Oporavak će biti slab i anemičan,' rekao je Roubini. Veća gospodarstva u nastajanju, kao što su Rusija i Brazil, potražit će pomoć od MMF-a. Rusija i Brazil najavili su kupnju 20 milijardi dolara obveznica od MMF-a koje će preinačiti u stranu valutu rezervi, a Kina i Indija planiraju od MMF-a kupiti po 50 milijardi dolara, najavio je brazilski ministar financija Guido Mantega