PRVA PROCJENA

Američki BDP u prvom tromjesečju pao za 0,4 posto

28.04.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Američki bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju pod utjecajem ograničenja kojima su vlasti nastojale suzbiti širenje varijante koronavirusa omikron i ukidanja pandemijskih potpora, pokazala je prva procjena ministarstva trgovine.

BDP je u prvom tromjesečju ove godine pao 0,4 posto u odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca kada je uvećan 1,7 posto.

Na godišnjoj razini BDP je u razdoblju od siječnja do ožujka porastao 3,6 posto, nakon 5,5-postotnog rasta na kraju 2021.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca iznosila je u prvom tromjesečju minus 1,4 posto.

U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 6,9 posto.

Uz SAD, anualiziranu stopu koriste još samo Japan i Kanada.

Na početku godine najveće svjetsko gospodarstvo zakočile su epidemiološke mjere kojima se nastojala suzbiti zaraza omikronom u nekim dijelovima zemlje i gašenje potpora kompanijama i građanima u pandemiji, poput socijalnih davanja i povoljnih kredita.

U ministarstvu trgovine izdvajaju i probleme u nabavnim lancima i inflaciju.

Osobna potrošnja porasla je 4,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, poduprta kontinuiranom snažnom potrošnjom na usluge, posebno u sektoru zdravstvene skrbi, koja je nadoknadila znatno skromniji rast potrošnje na robu, posebno benzin i druge energente.