USPOREN RAST

Američki BDP u prvom kvartalu u plusu samo 0,2 posto

30.04.2015 u 09:27

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju samo 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom kvartalu, jer je zbog loših vremenskih prilika usporen rast osobne potrošnje i jer su energetske kompanije srezale proizvodnju i ulaganja zbog niskih cijena nafte

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada je gospodarstvo poraslo 2,2 posto. To je i najsporiji rast gospodarstva u proteklih godinu dana

U izvješću ministarstva nije kvantificirano koliko su na usporavanje rasta gospodarstva utjecali loše vremenske prilike, štrajk u zapadnim lukama SAD-a, visok tečaj dolara i niske cijene nafte.

Međutim, ekonomisti procjenjuju da je neuobičajeno hladno vrijeme u veljači umanjilo stopu rasta za pola postotnog boda, jer je to loše utjecalo na građevinsku aktivnost i jer je rast osobne potrošnje, koja čini više od dvije trećine gospodarske aktivnosti u SAD-u, usporen na 1,9 posto, dok je u prethodnom kvartalu iznosio 4,4 posto. Štrajk u lukama odgrizao je daljnjih 0,3 postotna boda.

Niske cijene nafte izazvale su, pak, oštro smanjenje proizvodnje 'crnog zlata' u SAD-u i investicija energetskih divova, kao što su Schlumberger, Halliburton, Exxon Mobil...

Poslovne investicije u rudarstvo, istraživanje i bušotine srezane su više od 48 posto, pa je potrošnja na nestambene građevine pala za 23 posto, što je njezin prvi pad od 2013. godine. Ekonomisti procjenjuju da je zbog toga stopa rasta BDP-a umanjena za 0,75 postotnih bodova.

Premda se slabost gospodarstva pripisuje privremenim čimbenicima, kao što su štrajk u zapadnim američkim lukama i loše vremenske prilike, analitičari nisu sasvim sigurni da će u drugom tromjesečju uslijediti brzi oporavak jer je gospodarstvo, također, pod pritiskom visokog tečaja dolara, koji je u prvom tromjesečju ojačao za 4,5 posto u odnosu na košaricu najvažnijih trgovinskih partnera SAD-a.

Zbog visokog tečaja dolara smanjuje se konkurentnost američkih proizvoda na svjetskom tržištu, pa je u prvom tromjesečju robni izvoz SAD-a pao za 7,2 posto. Premda je snažan dolar pozitivno utjecao na potrošnju i uvoz, koji je porastao za 1,8 posto, ekonomisti procjenjuju da je vanjskotrgovinska aktivnost oduzela 1,25 postotnih bodova od stope rasta BDP-a.

No, iznenađujuće snažan rast zaliha, za čak 110 milijardi dolara, pridonio je rastu BDP-a za 0,74 postotna boda.

Premda prvi makroekonomski pokazatelji iz travnja ukazuju na poboljšanje situacije, analitičari ne očekuju tako brz oporavak aktivnosti, kakav je zabilježen lani kada je nakon također slabog prvog tromjesečja gospodarstvo snažno poraslo u drugom.

'Raširenost i dubina slabosti u ovom izvješću o BDP-u najavljuju još jedno razočaravajuće, premda nešto bolje izvješće o BDP-u za drugo tromjesečje. No, još se ne predajemo, još ne kanimo znatnije smanjiti procjene rasta u cijeloj ovoj godini', kaže Scott Anderson, glavni ekonomist u Bank of the West.