1500 novozaposlenih

Američka megainvesticija u Osijeku dobila građevinsku dozvolu

17.05.2023 u 08:53

Bionic
Reading

'Američka kompanija Jabil dobila je građevinsku dozvolu za gradnju tvornice u Osijeku', obznanio je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Američka kompanija Jabil dobila je građevinsku dozvolu za gradnju tvornice u Osijeku, rekao je, gostujući u emisiji HTV-a '1 na 1' osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Riječ je o megainvesticiji koja će se izgraditi u osječkoj zoni Nemetin, a u kojoj će se zaposliti više od 1500 ljudi.

'To je najveća investicija u povijesti Osijeka', objavio je Radić krajem ožujka predstavljajući investiciju na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Jabil u gradu na Dravi gradi veliki centar izvrsnosti za proizvodnju. Kompanija je osnovana 1969. godine u SAD-u i jedan je od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja s više od 250.000 zaposlenika na stotinu lokacija u 30 zemalja. Tvrtka surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

Osijek je odabran u konkurenciji desetak gradova u nekoliko država u okruženju. Kompaniji koja se bavi visokim tehnologijama u auto industriji i zdravstvu potpisivanjem ugovora s pravom građenja Osječani su uštedjeli, procjenjuje se, oko 2,5 milijuna eura komunalnih doprinosa, a na račun Grada za prvu je godinu uplaćeno 194.000 eura, dok investitor ne kupi parcelu.

  • +3
Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'U proteklih godinu i pol predstavnici investitora iz Amerike došli su u Osijek najmanje sedam puta i sastajali se s nama. Jedan od ključnih razloga za to što je odabran Osijek mjera je oslobođenja od komunalnog doprinosa, čime smo postali konkurentniji u odnosu na druge', objasnio je Radić novinarima već ranije, napominjući da su zbog Jabila u Industrijskoj zoni Nemetin spojili devet čestica u jednu veličine 170.000 četvornih metara.

Kompanija je već krenula sa zapošljavanjem potrebne radne snage. Trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima.

Ono što je poznato iz objavljene dokumentacije, kako je već ranije pisao tportal, to je da se radi o tvornici medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za auto industriju. Navodi se da je u pitanju proizvodnja tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. U proizvodnji će se koristiti primjerice polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana koji će se obrađivati, a finalni proizvodi bit će pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima. Radi se o preciznoj visokotehnološkoj industriji čiji se proizvodni proces odvija unutar čistih prostora, onih koji sami po sebi moraju biti izolirani od okoliša.

U Elaboratu o zaštiti okoliša navedeni su određeni poslovni planovi iz kojih je vidljivo da bi se u dijelu proizvodnje medicinskih protetskih dijelova, primjerice vijaka i ploča za protetske dijelove za saniranje ozljeda kralježnice i lubanje, već u 2024. godini proizvelo 69.700 komada ploča i 319.915 komada vijaka, 12.613 komada različitih instrumenata te 39.191 komad ostalih proizvoda. Ukupna proizvodnja do 2031. dosegnula bi im 7.211.748 komada proizvoda.

Očekivani kapacitet u dijelu proizvodnje za auto industriju u 2024. godini penje im se na 575.500 komada, godinu poslije skače na 2.784.020, a 2026. doseže 6.433.000 komada.

Objekt bi imao i skladišni te uredski dio, ali i parkiralište sa 666 parkirnih mjesta, od kojih su 34 namijenjena za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.