ima li pomoći?

Američka farmaceutska tvrtka isporučila prvo cjepivo protiv koronavirusa, kreću testiranja na ljudima

25.02.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Američka farmaceutska kompanija Moderna isporučila je u utorak prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa. Cjepivo je predano američkim zdravstvenim agencijama koje će pokrenuti prva testiranja na ljudima, javlja The Wall Street Journal

Taj list piše kako su uzorci cjepiva poslani Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti, a prva bi ispitivanja na ljudima trebala početi tek krajem travnja, dok će se rezultati čekati do srpnja ili čak kolovoza.

Moderna se koristila tehnologijom znanom kao mRNK (ribonukleinska kiselina), a riječ je o tehnologiji kojom se rade brža i učinkovitija cjepiva od onih koja se temelje na DNK (deoksiribonukleinska kiselina).

RNK cjepiva su učinkovitija zato što DNK cjepiva moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se RNK nalazi po cijeloj stanici, stoga djeluje puno prije i bolje.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole Remdesivir jer se pokazao jako dobrim u smanjenju simptoma koje uzrokuje koronavirus.

Taj se lijek već sada klinički testira na ljudima i rezultati tih istraživanja mogli bi biti poznati već za nekoliko tjedana.

  • +3
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj se nalazi pacijent zaražen koronavirusom Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX