100.000 novih umirovljenika

Novi ministar kaže da mu je prioritet: Znate li što je nacionalna mirovina i kome se smiješi?

23.07.2019 u 23:45

Bionic
Reading

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u središnjem Dnevniku HRT-a najavio je uvođenje nacionalne mirovine kao jedan od prioriteta u svome mandatu. Što je to nacionalna mirovina i tko bi imao pravo na taj zajamčeni prihod iz državnog proračuna?

O nacionalnoj mirovini kao naknadi za najsiromašnije hrvatske građane govori se već 15-ak godina. Ova ideja pojavila se i kao predizborno obećanje HDZ-a, a provlači se i kroz sve dosadašnje programe nacionalnih reformi kao jedan od temeljnih ciljeva u sklopu zaštite socijalno ugroženih građana.

Prema najavama, pravo na nacionalnu mirovinu imale bi osobe starije od 65 godina koje nemaju dovoljno staža (minimalno 15 godina) za ostvarivanje starosne mirovine te nemaju druge značajnije prihode.

Procjenjuje se da oko sto tisuća osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakvih primanja. Riječ je o ljudima koji ne primaju socijalnu pomoć te su uglavnom ovisni o prihodima članova obitelji.

Ideja je da se takvim osobama isplaćuje zajamčena naknada približno na razini najniže mirovine, na koju imaju pravo oni koji su stekli zakonske uvjete za umirovljenje. U praksi se najniža mirovina isplaćuje ako ona određena prema plaćama i stažu iznosi manje od zakonom propisane najniže mirovine. Njena visina ovisi o duljini mirovinskog staža.

Trenutno vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 64,34 kune, što znači da osoba s minimalnim stažem (15 godina) ima pravo na zajamčenu mirovinu od 965 kuna.

Prema planu aktivnosti Vlade, do kraja 2018. trebala je biti dovršena sveobuhvatna analiza stanja, a u 2019. utvrđeni kriteriji za obuhvat potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus te parametri za izračun visine nacionalne mirovine.

  • +34
Prosvjed umirovljenika pod geslom Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Do posljednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira, a isplata nacionalnih mirovina mogla bi krenuti 2021. godine.

Novi ministar obećao je da će u svom mandatu realizirati postavljene ciljeve. 'Trenutno smo u fazi formiranja tima stručnjaka, socijalnih partnera, svih zainteresiranih koji trebaju raspravljati o nečemu što je ipak iskorak u mirovinskom sustavu. Definitivno smo odlučili da ćemo uspostaviti nacionalnu mirovinu kao jedan od dijelova nacionalnog sustava', najavio je Aladrović.

Pravni okvir za nacionalnu mirovinu sadržan je u Konvenciji Međunarodne organizacije rada o najnižoj razini socijalne sigurnosti koja predviđa mogućnost uređivanja davanja za starost za sve stanovnike određene države. Pri uvođenju nacionalne mirovine razlikovat će se korisnici novog prava u odnosu na primatelje zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi te korisnike najniže mirovine.

Osim općih uvjeta, odredit će se kriteriji kako bi se utvrdio odnos nacionalne mirovine u odnosu na zajamčenu minimalnu naknadu iz sustava socijalne skrbi te najnižu mirovinu, kriteriji za imovinski i/ili dohodovni cenzus, visina nacionalne mirovine te obuhvat osoba u svrhu osiguranja sredstava u državnom proračunu.