PLODOVI ZEMLJE

Ako uskoro ne zahladi, moglo bi postati kritično

20.12.2019 u 22:12

Bionic
Reading

Neuobičajeno visoke temperature posljednjih dana nikako ne idu na ruku ratarima. Žitarice, koju su ove jeseni zasijali na više od 300 tisuća hektara, napadaju bolesti. Pivarski ječam počinje žutjeti, a pšenica je na udaru gljivičnih bolesti. Ako uskoro ne zahladi, moglo bi postati kritično

Nezdravo žutilo na ječmu - znak je za uzbunu. Iako su ga ratari ove jeseni sijali u optimalnim rokovima, prevelika vlaga i pretopla zima mogle bi odnijeti dio uroda. Sad je i po 15 stupnjeva što ne pogoduje ječmu i ostalim žitaricama, kaže Ladislav Walter iz Trenkova za HRT.

Pšenica na prvi pogled izgleda snažno, kao da će s lakoćom prezimiti. No bolesti se prikradaju, i to one najpodmuklije, poput septorija. Teško je uočljiv, a kada zaraza uhvati usjev, širi se velikom brzinom. Struka od ratara zato traži oprez. To je jedna tipična smeđa pjegavost lista, gljivična, zbog koje se dva puta mora u zaštitu pšenice - početkom vlatanja i oko klasanja, preporučuje Ivan Han iz Mnistarstva poljoprivrede.

U ovoj fazi vegetacije traktori i prskalice u polja ne smiju. Klima se, kažu, drastično mijenja i sve joj je teže doskočiti. Ratari sa zebnjom gledaju u nebo. Priželjkuju pravu, hladnu zimu i bar malo snježnog pokrova koji bi usjeve zaštitio od bolesti i štetnika.

Iako će im bolesti povećati troškove proizvodnje, tješi ih činjenica da potpora stiže na vrijeme. Spasio ih je, kažu, i predujam koji im je država isplatila u jeku sjetve, prošloga mjeseca.