KAKO UBLAŽITI KATASTROFU?

Ako se suša u Istri nastavi, prijete i oštrije redukcije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.08.2012 14:42
  • Objavljeno 13.08.2012 u 14:42
Suša-Slavonija

Suša-Slavonija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju je za javnost ustvrdilo da poduzima kontinuirane i interventne mjere u cilju sprečavanja daljnjeg pogoršanja stanja i suzbijanja posljedica suše koja je zahvatila gotovo cijelo područje Hrvatske. U suradnji s Hrvatskim vodama, pogođenim županijama, gradovima i općinama te vodno-komunalnim društvima pružena je pomoć da bi posljedice bile što manje

Stanje elementarne nepogode zbog dugotrajne suše već su proglasile Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska i Istarska županija, a danas bi ih u tome trebala slijediti Brodsko-posavska županija. Stanje se, zbog nastavka sušnog razdoblja, pogoršava i u drugim županijama, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Posebno je kritično u pojedinim manjim mjestima koja nemaju izgrađen sustav javne vodoopskrbe pa se tamo organizira dovoz vode za piće cisternama ili brodovima vodonoscima na otocima.

Ministarstvo poljoprivrede konstatira da je u ovom trenutku najlošija situacija u Istarskoj županiji gdje je već tri tjedna na snazi Odluka o ograničenju korištenja vode za potrebe javne vodoopskrbe te redukciji vode. Zabranjeno je tako zalijevanje javnih i privatnih površina, pranje vozila i poslovnih građevina, navodnjavanje poljoprivrednih površina, dakle sve ono što nije nužno i nije za potrebe osiguranja vode za piće stanovništva, turista i nužnih potreba gospodarstva.

Interventno utrošeno 220 milijuna

Samo u ovoj godini država je u razvoj novih sustava javne vodoopskrbe uložila cca 400 milijuna kuna, a iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju da će iznos biti i viši, što ovisi o realizaciji dodatnih kreditnih linija koje su u tijeku. Radi ublažavanja poremećaja u vodoopskrbi nekoliko županija i na otocima interventno je uloženo dodatnih 220 milijuna kuna u hitno poboljšanje stanja pojedinih vodovoda, posebice zbog posljedica u turističkoj sezoni.

'Po potrebi će se uvesti i dodatne mjere, odnosno redukcije vode drugog i trećeg stupnja koje se odnose na daljnje ograničenje korištenja vode iz javnog vodovoda. Prema informacijama dobivenim iz Istarske županije, dosadašnje redukcije rezultirale su smanjenjem potrošnje vode iz sustava javne vodoopskrbe prosječno za 15 posto na razini cijele županije', potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U Istri su u sustav vodoopskrbe uključeni i svi drugi raspoloživi izvori vode kao što su vodotoci, rezervna izvorišta vode za piće koja se trenutno ne koriste za potrebe javne vodoopskrbe, mala i velika izvorišta izvan sustava javne vodoopskrbe, javni zdenci, cisterne i druge bušotine kako bi se nadomjestile količine čije je korištenje zabranjeno iz javnog vodovoda.

Prema dostupnim statističkim podacima, podsjećaju odgovorni, u posljednjih 50 godina nije zabilježen manji pad oborina, a mjere redukcije vode provedene su posljednji put 1986. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi