S BUDIMIROM NEMA ŠALE

Ako on postane ministar, sigurno nas čekaju krv, znoj i suze!

25.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Smiren, racionalan, izravan i odlučan - samo su neki od epiteta koje lijepe uz ime Josipa Budimira oni koji ga znaju. Đakovčanin po rođenju, ali Dalmatinac po krvi – roditelji su mu iz sela Maljkova pored Vrlike – 51-godišnji Budimir trenutno kotira, nakon odlaska Martine Dalić, kao glavni ekonomski guru koalicije HDZ-a i HSLS-a te izgledan ministar gospodarstva ako njegovi osvoje vlast

Sam Budimir ne voli priče na tu temu. Smatra da bi u prvi plan trebalo staviti gospodarske probleme, a ne licitacije s foteljama. Ne libi se reći da njegova stranka HSLS trenutno toliko malo znači u političkoj areni da nema logike da bilo što traži.

'Nikad nisam tražio posao, već je posao tražio mene'

'Kategorički odbijam razgovarati na tu temu jer bi s moje strane to bilo nekorektno prema građanima i mojim kolegama. Neprihvatljivo mi je da se licitira s bilo čijim aspiracijama. Osobno ih nemam. Posao ne tražim jer sam zadovoljan postojećim. Kao osoba sklon sam prihvaćati izazove, ali u uvjetima koji daju realnu šansu da se uspije', kaže nam Budimir, dodajući da on nikad nije tražio posao, već je posao tražio njega.


Ističe da mu nije drago to što je Dalić napustila HDZ, ali da i dalje vjeruje da je najsnažnija oporbena stranka voljna krenuti u opsežne reforme za spas gospodarstva. Nisu ga pokolebale ni tvrdnje Dalić da HDZ za to nije spreman.

'Imamo različita iskustva. Mogu samo suditi na osnovi onoga o čemu smo razgovarali u pregovorima s HDZ-om. Sad smo samo načelno usuglašavali stavove, a u izradi programskog dokumenta moći će se dati preciznija ocjena toga gdje je svatko od partnera', objašnjava Budimir.

A tko je Josip Budimir i kakav je bio njegov dosadašnji politički i gospodarski angažman?

Iz MORH-a u Franck

Trenutno je zaposlen u Francku, u kojem je član Uprave. Prije toga je od 2000. do 2006. bio pomoćnik ministra obrane za financije i proračun.

Na to mjesto ga je postavio Jozo Radoš, kao dio HSLS-ove kvote za popunjavanje funkcija. I nakon razilaženja SDP-a i HSLS-a, dolaskom nove ministrice Željke Antunović, Budimir je zadržao poziciju. Preživio je čak i dolazak HDZ-a na vlast, pa je posljednje tri godine radio za ministra Berislava Rončevića

U aferi Kamioni, u kojoj je Rončević prvo okrivljen, a zatim oslobođen optužbe da je sebi u džep spremio više od 10 milijuna kuna, Budimir se pojavljivao samo kao svjedok.

U MORH je došao iz privatnog sektora: četiri godine proveo je u Saponiji, a pet u Vinkovačkoj banci.

Iako Uprava Francka ima još dva člana, mnogi će reći da je Budimir onaj koji najviše 'vuče'.

'Najviše se eksponira. Tipičan je ekonomist koji zna što treba napraviti za tvrtku. Uvijek mu je na prvom mjestu interes kompanije, što je dobro za vlasnike, ali ne uvijek i za radnike. Teško da ćete od njega dobiti povišicu plaće, ali je zato spreman pomoći kod svih ostalih stvari koje ne nose velik materijalni trošak. Na primjer, čim je došao u tvrtku, riješio je problem mobinga i nije dozvolio da se radnici maltretiraju', kaže nam Stipica Tomić, sindikalni povjerenik u Francku.

Budimira zanimaju samo isplativost i profit

Ovaj sindikalac misli da bi Budimir bio dobar kao ministar jer nikad u prvi plan ne stavlja svoj osobni interes.

'On vam nikad ne koristi službeni automobil, već vozi samo svoj. Ne voli se ni po čemu isticati. Ali sigurno je to - ako on postane ministar, čekaju nas krv, znoj i suze. Isplativost i profit jedino je što ga zanima', ističe Tomić.

I kolege ekonomisti mu zamjeraju to da je previše usredotočen na rezanje i štednju, a premalo se dosad moglo čuti kako misli povećati proizvodnju i broj radnih mjesta.

'Previše gleda na državu kao na tvrtku. Kao liberal zagovara smanjivanje države i poreza, i to je u redu jer jedan vid racionalnosti mora postojati. Ali od njega još nisam čuo kako povećati proizvodnju, broj proizvoda koje Hrvatska izvozi i zaposlenost. I da zatvorite sve gradove i županije, to ne znači da će domaća industrija više proizvoditi', kaže makroekonomist Ljubo Jurčić

'Nikad nisam bio poslušnik'

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Budimir i pred HDZ-om kruto ustrajati na svojim tezama poput one da se broj jedinica lokalne samouprave mora smanjiti za pet puta, bez obzira na njihovu gospodarsku održivost. Općine se, smatra on, moraju ustrojiti tako da broje oko 35.000 stanovnika, što im pruža mogućnost da gospodarski i društveno djeluju i da budu efikasne.

U slučaju da se HDZ-ovci s time ne slože, moguće je da Budimir nikad ne vidi ministarsku fotelju jer sam za sebe kaže da nikad nije bio poslušnik

'Nikad nikoga nisam iznevjerio, ali sam se uporno borio za afirmaciju svojih stavova. Nije bilo lako sa mnom izaći na kraj', rekao je nedavno Budimir za Večernji list, ističući kako je i u HSLS-u u dva navrata odlazio s pozicija jer se nije slagao s dominantnim stajalištem.