UPOZORENJE BUDUĆOJ VLADI:

'Ako ne bude referenduma, imat će problema s nama!'

24.11.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Bez obzira pobijedili li na parlamentarnim izborima lijeva ili desna opcija sindikalne središnjice očekuju od nove vlasti da raspiše referendum o referendumu isti dan kad se građani budu izjašnjavali o pristupanju EU-u. Ako se to ne dogodi, tad će, kažu, buduća Vlada imati problema s njima

Izjave Zorana Milanovića i Vesne Pusić u Novom listu da Kukuriku koalicija, ako osvoji vlast, ne misli raspisati referendum o referendumu jer je to podvala HDZ-a razljutila je čelnike sindikalnih središnjica koji sad traže pismeno očitovanje SDP-a jesu li ili nisu voljni olakšati uvjete za neposredno izjašnjavanja građana.

Podsjećaju Milanovića da je i sam prošle godine u lipnju tražio da se izmjeni Zakon o referendumu, ali je SDP-ov zahtjev pao na saborskom Odboru za ustav jer su ih preglasali HDZ-ovci.

'Ukoliko SDP odbije da raspiše referendum tad će pokazati da su nevjerodostojni a nevjerodostojnim se ne smije dati vlast u ruke', istaknuo je Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić podsjetio je da u prvom članku Ustava stoji da 'narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem'. Međutim dosadašnja demokratska praksa u Hrvatskoj je pokazala da to nije tako.

'Koliko je to vladavina naroda, kad se narod nešto pita samo svake četiri godine. U vrijeme kad se najviše laže, građani bi trebali nešto odlučiti. To je negacija demokracije', poručio je Ribić dodajući da će sindikati znati odgovoriti ako buduća Vlada ne raspiše referendum o referendumu.

Njega će sigurno biti, naglasio je, bilo da ga organizira država ili da sindikati organiziraju novu peticiju poput one kad su građane tražili da se izjasne o Zakonu o radu.

'Imat će problema s nama. Mi nećemo građanima okrenuti leđa kao što to radi narodna stranka koju vodi krupni kapitalist i, samo po definiciji, radnička stranka', rekao je Ribić aludirajući na HNS i SDP.

Čelnik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš osvrnuo se na tvrdnje iz SDP-a da bi izmjene Zakona o referendumu samo išle na ruku HDZ koji će sljedeće četiri godine biti u opoziciji, pa bi tako lakše rušili vladine odluke.

'Ne boji se vlast oporbe nego naroda! Zato želi spriječiti referendum o referendumu. Ako do toga dođe mogli bi tada potegnuti pitanje i samog referenduma o EU', zaprijetio je Jakuš.

Na novinarsko pitanje radi li se to o ucjeni buduće Vlade sindikalni čelnici su odgovorili da o tome nema govora. Oni će pozvati građane da glasaju za ulazak u EU, ali, objasnio je Ribić, postoji mogućnost da dobar dio ljudi neće izaći na referendum o pristupanju Uniji, zbog toga što im neće biti dana mogućnost da se izjasne o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma.

Isto tako, sindikalne vođe su odbacile tvrdnju da ovakvim istupom idu na ruku HDZ-u jer, podsjećaju, ni ta stranka se još nije u pismenom obliku izjasnila podržava li ili ne referendum o referendumu. A prekršila je, kažu, i dano obećanje da će se on raspisati još u mandatu ove Vlade.

Opet nije jasno zašto sindikalisti inzistiraju na pismenom odgovoru iz HDZ kad je na nedavnom sastanku u Vladi premijerka Jadranka Kosor potvrdila da će referenduma biti i da su za njega osigurani novci.

Pismeno očitovanje zasad su dobili od Hrvatskih laburista – stranke rada, HSS, HSLS, Zelene liste i koalicije okupljene oko Ljube Jurčića. Svi oni su za to da se sindikalni referendum održi.