NJEMAČKA SPREMNA NA NAJGORE

'Ako Grčka odbije štednju slijedi crni scenario'

27.06.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Eurozona se sprema za najgori mogući ishod grčke dužničke krize i uspješno će se nositi i s eventualnom nesposobnošću Grčke da podmiruje svoje obveze po kreditima, kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble

Njemački ministar naglasio je da on i njegove europske kolege očekuju da će grčki parlament ovog tjedna usvojiti ključni paket mjera štednje usprkos masovnim prosvjedima i otporu oporbe ali da će se uspješno nositi i s drukčijim ishodom.

'Ulažemo maksimalne napore kako bismo spriječili opasnu eskalaciju za Europu ali moramo se istodobno pripremiti za najgore', kazao je Schäuble u razgovoru za Bild am Sonntag.

Što se tiče najcrnjeg scenarija, Schäuble napominje da iskustvo svjetske financijske krize iz 2007/2008. pokazuje da se svjetsko gospodarstvo uspješno oporavlja od katastrofa.

'Ako događaji krenu neočekivanim tokom, bila bi to, naravno, velika kriza. No, čak i 2008. svijet poduzeo koordiniranu akciju protiv svjetske i nepredvidive krize na financijskim tržištima', naglasio je.

Dodao je također da je 'temeljni interes' privatnih kreditora da sudjeluju u pomoći Grčkoj, i to radi stabilnosti tržišta.

'Očekujem točne brojke o dobrovoljnom doprinosu europskog privatnog sektora na izvanrednom sastanku eurogrupe (ministara financija eurozone) 3. srpnja', upozorio je njemački ministar.

Berlinski dnevni list Die Welt piše u nedjeljnom izdanju da Berlin želi da privatni kreditori produlje rok dospijeća na naplatu grčkih državnih obveznica za do pet godina dok njemačke banke nude produljenje tog roka za godinu dana.

Njemačka središnja banka Bundesbank procjenjuje da se izloženost njemačkih banaka grčkoj krizi kreće u rasponu od 10 milijardi do 20 milijardi eura