DOMAĆI PROIZVOĐAČI OČAJNI:

'Ako Dukat ne odustane blokirat ćemo mu kamione'

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 14.02.2012 15:27
  • Objavljeno 14.02.2012 u 14:47
proizvođači mlijeka, prosvjed seljaka

proizvođači mlijeka, prosvjed seljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Oko stotinu proizvođača mlijeka prosvjedovalo je danas pred sjedištem Dukata u Zagrebu protiv snižavanja otkupne cijene mlijeka koju je najavila ta najveća mljekarska kompanija u Hrvatskoj. Na sniženje cijena ne pristaju radi zbog proizvodnih troškova i dugoročno planiranih ulaganja, a u Dukatu su zabrinuti zbog pada dobiti

Dukat je početkom godine objavio da od 1. veljače počinje otkupljivati cijenu prema tržišnim cijenama, a ne više po tzv. Promemoriji. Taj sporazum između Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), Ministarstva poljoprivrede i mljekarske industrije potpisan je 2009. i otkupnu cijenu mlijeka određuje prema prosjeku otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u prethodna tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.

'Nitko ne može samostalno ukidati promemoriju. Ako ne dođe do dogovora s Dukatom, nastavljamo s prosvjedima', najavio je Igor Rešetar, predsjednik HSUPM-a.

Milan Kosanović
, tajnik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije kaže da je sljedeća mjera blokada Dukatovih kamiona. 'Ako ne odustanu, nama ne preostaje ništa drugo', poručio je.

Jedino Promemorija prati tržišnu cijenu mlijeka u EU, koja stalno raste i to sad ne odgovara prerađivačima pa je ne žele ispoštovati, dodaje Kosanović.

Za sutra je u Ministarstvu poljoprivrede zakazan sastanak predstavnika HSUPM-a, prerađivača i ministarstva, a ministar Tihomir Jakovina već je rekao da jednostrane odluke nisu dobrodošle i da želi sačuvati oba sektora – prerađivače i otkupljivače – koji se zajedno nalaze u 'brojnim problemima u poslovanju'.

U ministarstvo dodaju da će 'sagledati problematiku proizvodnje mlijeka i tržišta krajnjih proizvoda u trgovini - od ulaznih inputa u proizvodnji, preko uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, do kontrole i inspekcija proizvoda na tržištu'.

Za domaću poljoprivredu alarmantan je podatak o smanjenju broja isporučitelja mlijeka, kojih je 2002. bilo 58 tisuća, a 2010. godine 20.567. Smanjenje za gotovo dvije trećine. To je pokazalo istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) provedeno 2010. Prema podacima HSUPM-a, ovaj se trend nastavio i lani.

Preostalim proizvođačima rastu proizvodni troškovi. Cijena litre Ininog plavog dizela u srpnju 2010. iznosila je 4,77 kuna, a danas u veljači 6,17 kuna. Otkupne cijene mlijeka u tom vremenu određivane su po spomenutoj promemoriji, a proizvođači se nisu bunili. Zato sada od Dukata traže jednaku solidarnost.

Dogovor s Dukatom je ključan. Ta kompanija mlijeko otkupljuje od 9.000 proizvođača i drži gotovo polovicu domaćeg tržišta mlijeka. Na tržištu ima udio između 35-40 posto, ali kao vlasnik mljekare Kim, zbirni udio iznosi između 40 i 45 posto, podaci su iz spomenutog izvještaja AZTN-a.

Dobit Dukata smanjuje se od 2009. godine, ali ostaje iznad 100 milijuna kuna. Prema izvještajima dostavljenim FINA-i, dobit je 2009. iznosila 186,7 milijuna kuna, 2010. 105 milijuna kuna. Od Elena Wolsperger Dolezil, glasnogovornice Dukata, tportal doznaje da je u 2011. dobit bila 116,4 milijuna kuna

'Dva su ključna obilježja promatranog razdoblja koja su utjecala na kontinuiran pad dobiti i sve slabiju uspješnost poslovanja. Gospodarska kriza koja je uvjetovala značajno smanjenu kupovnu moć potrošača te visoka otkupna cijena mlijeka', ustvrdila je Wolsperger Dolezil za tportal.

Otkupna cijena mlijeka, koja je Dukatu sada previsoka, regulirana je Promemorijom iz 2009. i do sada za kompaniju nije bila sporna. Seljaci kažu da je upravo to smisao sporazuma koji cijene regulira sukladno prosječnim tržišnim cijenama u Europskoj uniji. Sve potpisane strane trebaju ga se pridržavati.

Dukat nudi drukčiji model. 'Tržišni izračun otkupne cijene mlijeka uzima u obzir otkupne cijene mlijeka u zemljama koje imaju najveći utjecaj na domaći sektor - Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. U obzir uzima uvozno-izvoznu bilancu domaćeg mljekarskog sektora, gospodarsku situaciju u zemlji i ključno - kupovnu moć hrvatskog potrošača', iznosi Wolsperger Dolezil.

Dukat danas ima 22 milijuna kilograma zaliha mlijeka, što je također jedan od razloga sukoba oko otkupne cijene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi