tportal otkriva

Agrokor poklopio sve žalbe vjerovnika odjednom, na potezu je Visoki trgovački sud

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 05.09.2018 10:26
  • Objavljeno 05.09.2018 u 09:18
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izvanredna uprava koncerna Agrokor podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu odgovor na 92 žalbe vjerovnika koji su imali primjedbe na donošenje konačne nagodbe izglasane u Ciboni početkom srpnja. Žalbe su podnosile banke, dobavljači, imatelji obveznica i niz raznih kompanija, među ostalim i jedna fizička osoba, bivši vlasnik Ivica Todorić

Kako je većina pritužbi na donošenje nagodbe praktički već 'reciklirana' i kako su slučajevi kojima se pokušava osporiti nagodba dobro poznati u javnosti, odvjetnik Tin Dolički, koji je složio 40 stranica odgovora na žalbe, odlučio ih je sve 'poklopiti' jednim podneskom, umjesto da na svaku odgovara pojedinačno.

'Išlo se na jedan dokument, da on bude čitak, tako će sucima Visokog trgovačkog suda biti lakše čitati i neće gubiti fokus. Razlozi za žalbe se ponavljaju, ovdje nisu 92 različite žalbe, nego se većina njih ponavlja, pa se i išlo na jedan odgovor. Manji dio žalbi odnosi se na tehničke nedostatke pri donošenju nagodbe, nešto se odnosi na prava dobavljača, a bilo je i nekoliko namjernih podmetanja', doznajemo od dobro upućenog izvora.

Dokument: "Agrokorov odgovor na žalbe"

Tako se u dokumentu otkriva da se Raiffeisen banka žalila kako aplikacija za glasanje o nagodbi nije pokazivala prave podatke o iznosima za glasanje. Iz Agrokora odgovaraju kako su oni kao dokaz za svoje tvrdnje priložili snimku zaslona s mobilnog uređaja uzetu u razdoblju od nekoliko sekundi, kada aplikacija nije bila ažurirana, zbog čega su se na tren pokazali pogrešni brojevi.

'Bilo je podmetanja kada je u pitanju aplikacija, a predano je stanje potraživanja u aplikaciji u trenutku kada ona nije bila ažurna. Aplikacija bilježi svaki zapis i promjenu, a dokumentacija koja pokazuje tijek svake sekunde ročišta također je predana sudu', doznajemo.

Žalio se i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, a on je među ostalim tvrdio da se o nagodbi trebalo glasati 'po glavama', a ne po tražbinama, što je u potpunoj suprotnosti s onim što predviđa zakon.

Sada kada su odgovori predani Trgovačkom sudu, on će kompletirati slučaj i poslati ga na Visoki trgovački sud koji mora donijeti odluku o nagodbi i ako je potvrdi, ona postaje pravomoćna, što bi se prema nekim očekivanjima trebalo dogoditi u studenom.

  • +25
  • +22

Glasanje o nagodbi u Agrokoru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dok se čeka pravomoćnost nagodbe, izvanredna Uprava vođena Fabrisom Peruškom radi na pripremi njene implementacije.

'Provođenje nagodbe u srpnju podrazumijevalo je 70.000 raznih koraka, a u međuvremenu je to naraslo na više od 100.000 koraka. Operativne kompanije spremaju se za provedbu nagodbe, formiraju timove i čekaju pravomoćnost rješenja', kaže naš izvor.

Podsjetimo, nagodba vjerovnika Agrokora izglasana je 5. srpnja s 80 posto glasova. Već na samom ročištu o nagodbi nekoliko nezadovoljnih vjerovnika Agrokora tražilo je 'pravicu'. Iako je 80 posto podrške jako velik postotak, ne treba zaboraviti da su protiv nje u ovom obliku bili vlasnici preostalih 20 posto potraživanja u vrijednosti od 4,73 milijarde kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!