PRVO POLUGODIŠTE

Adris povećao prihode i dobit unatoč padu prodaje cigareta

29.07.2011 u 14:38

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod Adris grupe iznosio je 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od prošlogodišnjeg. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,19 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, veći su za 1,9 posto. Operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a neto dobit je porasla za 21,2 posto, na 146,4 milijuna kuna

Unatoč padu operativne zarade u prvom polugodištu, Grupa je zabilježila veću dobit, a razlog je pozitivan neto financijski rezultat

U duhanskom dijelu poslovanja ostvarena je 12 posto manja prodaja nego u prvom polugodištu prošle godine. Na hrvatskome i regionalnom tržištu nastavljen je pad potrošnje uzrokovan rastom poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te padom kupovne moći zbog ekonomske krize. Nastavljen je trend prelaska potrošača na proizvode iz nižih cjenovnih skupina.

TDR je nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto. Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je deset posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2010. U Adrisu očekuju nastavak pozitivnog trenda u turističkoj sezoni jer je buking bolji od prošlogodišnjeg.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe, Cromaris, u prvom je polugodištu 2011. povećala prodaju za 55 posto, pri čemu je prodaja u izvozu udvostručena i iznosi 68 posto.