VIZIONAR GODINE

'Tri ljevoruka i jedan hard disk' - zvuči kao naslov uvrnutog filma, ali iza tog imena kriju se arhitektonski virtuozi bez kojih bi Hrvatska bila siromašnija

26.01.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Zagrebački studio 3LHD na mnoge načine promijenio je arhitekturu u Hrvatskoj. Među prvima je u rad uveo suvremene tehnologije, a organizacijom i veličinom ureda te hrabrim iskorakom u inozemstvo postavio je nove standarde. Iduće godine 3LHD će proslaviti punih 30 godina rada. Iza njegovih osnivača - Saše Begovića, Tatjane Grozdanić Begović, Silvija Novaka i Marka Dabrovića – deseci su uspješnih projekata i nagrada. Mnoge njihove zgrade postale su kultne, s tim da će im se broj, sigurni smo, još povećavati. Zbog toga su sasvim zasluženo jedni od finalista tportalove nagrade Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo

Studio 3LHD osnovan je 1994. godine. Četvero partnera tada su još uvijek bili studenti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Prvi zajednički posao na kojem su se okupili na poziv profesora s fakulteta uopće nije bio vezan za Hrvatsku, već je to bio međunarodni natječaj Seattle Commons. Na njemu su poslovno ‘kliknuli’ te su nastavili suradnju na natječaju za Hotel M u Zagrebu. Kad su pobijedili, zbog administrativnih razloga morali su osnovati ured.

Tad su smislili kovanicu 3LHD koja označava ‘tri ljevoruka i jedan hard disk’. Saša Begović, Tatjana Grozdanić Begović i Silvije Novak su ljevoruki dok je Marko Dabrović spremao crteže i zapise na hard disk.

Od tima s četvero studenata narasli su u veliki ured sa 70-ak arhitekata, dizajnera, inženjera i ostalih suradnika. Nakon godina uspješnog poslovanja 3LHD je 2016. imenovao novu partnericu Paulu Kukuljicu.

Uz stalan rad u uredu, svi partneri aktivno sudjeluju u radu stručnih arhitektonskih društava i Komore hrvatskih arhitekata te redovito održavaju predavanja na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Iza 3LHD-a su mnogi međunarodno priznati i nagrađivani projekti, poput karlovačkog Slatkovodnog akvarija, plaže Mulini u Rovinju, Centra Zamet, Sportske dvorane Bale u Istri i splitske Rive. Potpis 3LHD-a nose i hotel Adriatic u Rovinju, hotel Dubrovnik Palace, Park Muzil u Puli, Teatar Histrioni u Zagrebu i Spaladium Arena.

Kampus Rimac Izvor: Društvene mreže / Autor: Mate Rimac

Na pitanje koji su im radovi posebno dragi iz 3LHD-a ističu javne projekte zbog njihovog utjecaja na prostor i društvo.

'Splitska Riva je gradski dnevni boravak, Centar Zamet je postao centar cijele četvrti u Rijeci, Uranija aktivira i oživljava dio grada dovodeći nove kulturne i društvene aktivnosti i događanja. Našu karijeru svakako su obilježili rovinjski projekti, počevši od Hotela Lone, koji je pokrenuo razvoj dizajnerske scene i industrije namještaja, preko plaže Monte Mulini, pa sve do zadnjih realizacija - Grand Park Hotela, marine i šetnice koji su zaokružili naš rad na transformaciji cijele turističke zone Monte Mulini', nabrojili su iz 3LHD-a.

Dodaju da su im uvijek poseban izazov projekti i studije u kojima se mogu baviti promišljanjem širih obuhvata te urbanističkim planiranjem i istraživanjem, poput Studije urbane revitalizacije zone Gredelj.

  • +11
Projekti 3LHD-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Fabijanić

'Projekti koji predstavljaju svojevrsne hibride kada je u pitanju tipologija, poput prošle godine realiziranog Kampusa Infobipa i Kampusa Rimac, koji je trenutno u gradnji, također su specifični. Umjesto da investitorima ponudimo generička rješenja, iskoristili smo priliku da kroz arhitektonska istraživanja s njima realiziramo koncepte koji pozitivno doprinose arhitektonskom nasljeđu', ističu iz 3LHD-a.

Trenutno je studio angažiran na nekoliko velikih projekata. Uz spomenuti Kampus Rimac u Svetoj Nedelji, aktivno je gradilište budućeg Hotela Keight u Opatiji, a stambeno-poslovni kompleks K Distrikt i zgrada poslovnog sjedišta tvrtke Levi9 u Beogradu su pred realizacijom. Također, 3LHD radi na projektnoj dokumentaciji nekoliko hotela - Four Seasons Dubrovnik, Hotel Valkane u Puli, Hotel Biševo, Hotel Marjan u Splitu i Hotel Westin u Zagrebu.

Zbog čega je 3LHD toliko uspješan? Što ga to odvaja od konkurencije?

Vizionar godine

Uz suvlasnike Studija 3LHD, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji gospodarstvo su Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner Provectus Capital Partnersa, Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb, te Tomislav Rukavina, većinski vlasnik Klimaopreme.

Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

'Usmjereni smo na integraciju različitih disciplina: arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. U svome radu neprekidno istražujemo nove mogućnosti interakcije i integracije arhitekture, društva i pojedinca. Suradnja je jedna od glavnih karakteristika našeg rada od samih početaka. Volimo se baviti svim tipologijama, od interijera do urbanizma. Jednako se kvalitetno posvećujemo različitim projektima: od obiteljskih kuća, preko stambenih, do sportskih i javnih prostora. Svaki je projekt za nas novi izazov i svaki projektiramo stvarajući potpuno novi doživljaj uzimajući u obzir lokaciju i kontekst. Pokušavamo iz dana u dan uživati u onom što radimo i na zanimljiv način napraviti dodatnu vrijednost u našim projektima', pojašnjavaju iz 3LHD-a.

Nominaciju za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo doživljavaju kao veliku čast.

  • +5
Hotel Lone Izvor: Screenshot / Autor: Maistra

'Drago nam je da smo svojim referencama u posljednjih 28 godina uspjeli održati kvalitetu. U svojim projektima uvijek nastojimo promicati javni interes. Nama je poseban izazov biti drugačiji i pred sebe stavljati što teže zadatke. Specifičan smo i timski orijentiran ured. Vjerujemo da danas više nego prije rezultat dolazi iz međuodnosa pojedinih ideja, misli, stavova najrazličitijih kreativnih disciplina, koje hrane jedna drugu, bilo da imaju podlogu u umjetnosti, bilo da dolaze iz inženjerskih struka', kažu iz 3LHD.

Za kraj imali su poruku za mlade arhitekte na početku karijere.

'Svaki početak je težak i ne treba odustajati od vlastitih ideja, ne treba biti nestrpljiv. Razvijajte se i napredujte, svladajte sva potrebna znanja i vještine i budite posvećeni svojoj profesiji. Uvijek imajte želju za stalnim usavršavanjem. Budite kritični, posvećeni i radoznali', poručili su iz 3LHD-a.