JESTE LI PRIJAVILI POREZ?

316 tisuća prijava poreza, rok istječe za pet dana

24.02.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Porezna je uprava do sada zaprimila 316.514 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2011. godinu, a očekuje se ukupno oko 750 tisuća prijava, doznaje se danas u Ministarstvu financija iz kojeg podsjećaju građane da je krajnji rok za predaju prijava 29. veljače do ponoći

Zadnja dva dana predaje, 28. i 29. veljače, područni uredi i ispostave Porezne uprave raditi će produženo - do 19 sati, izvijestili su iz Ministarstva. Uz predaju nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu, građani godišnje prijave poreza na dohodak mogu predati i poštom - preporučeno.

Prošle je godine, a za 2010. godinu, bilo zaprimljeno ukupno 884.542 prijave i do sada je, po obrađenim prijavama (97 posto), izvršen povrat preplaćenog poreza u iznosu 1,3 milijarde kuna.

Za 2011. se očekuje manji broj prijava i manji iznos povrata, kažu u Poreznoj upravi podsjećajući da se za 2011. više ne mogu koristiti porezne olakšice za stambene potrebe, zdravstvene usluge i premije osiguranja, a koje se u prijavama za 2010. mogle koristiti za prvih šest mjeseci.

Tako dio građana koji je prošle godine podnosio prijave za 2010. godinu kako bi ostvario povrat temeljem plaćenih premija zdravstvenog osiguranja, uplate životnog osiguranja ili plaćanja stambenih kredita, ove godine ni neće predati prijavu, jer su olakšice za te izdatke ukinute 1. srpnja 2010.

Prijave poreza na dohodak za 2011. neki su porezni obveznici dužni podnijeti, dok se nekima koji to nisu dužni napraviti možda to isplati jer mogu ostvariti neka prava te dobiti povrat poreza.

Među poreznim obveznicima koji su obvezni podnijeti prijavu su primjerice građani koji su tijekom 2011. ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno (npr. četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca).

Međutim, ako je tijekom prošle godine jedna osoba ostvarivala dohodak kod dva ili više poslodavaca, ali ne istodobno, pa je primjerice u siječnju i veljači radila kod jednog, a od ožujka i nadalje kod drugog poslodavca, tada nije obvezna podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Kategorija obveznika koja je dužna podnijeti prijavu su i osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti i djelatnosti po osnovu koje se dohodak utvrđuje i oporezuje na temelju poslovnih knjiga. Riječ je o obrtničkim djelatnostima, djelatnostima slobodnih zanimanja, obveznicima koji dohodak od poljoprivrede i šumarstva utvrđuju na temelju poslovnih knjiga.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnose i građani od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, ili su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, a dužni su je predati i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

Prijavu pak nisu obvezni podnijeti građani koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više njih, ali ne istodobno, koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga, dohodak od kapitala i/ili od osiguranja i/ili drugi dohodak, a pod uvjetom da to nije obvezan prema članku 39. Zakona.

Nekoliko je kategorija poreznih obveznika koji nisu obvezni podnijeti prijavu, ali im se to možda isplati učiniti jer mogu ostvariti pravo na korištenje osobnog odbitka, ravnomjerno godišnje oporezivanje odnosno godišnje izravnanje porezne osnovice, korištenje stvarno nastalih izdataka pri utvrđivanju dohotka od imovinskih prava, te druga zakonom propisana prava.

Tako primjerice osoba koja je 2011. radila sezonski, u lipnju, srpnju i kolovozu, može zbog ostvarivanja prava na ravnomjerno godišnje oporezivanje kao i zbog prava na korištenje osobnog odbitka (jer se osobni odbitak upisuje za svih 12 mjeseci, a ne samo za one koje se radilo) podnijeti prijavu i ostvariti pravo na povrat poreza.

Također, kao i proteklih godina građani koji imaju prebivalište i borave na područjima posebne državne skrbi i brdsko planinskim područjima imaju pravo na uvećani osobni odbitak - 3.840 kuna mjesečno za prvu skupinu, 3.200 kuna za drugu te 2.400 kuna mjesečno za treću skupinu. Tu olakšicu mogu koristiti u konačnom godišnjem obračunu poreza po podnesenoj godišnjoj poreznoj prijavi.

Poreznici napominju da kod dobrovoljnog podnošenja godišnje porezne prijave treba uzeti u obzir sve parametre koji su bitni za točan izračun povrata poreza te da su obvezni iskazati ukupan ostvareni dohodak.

Treba uzeti u obzir sve parametri koji su bitni za točan izračun povrata poreza, jer u suprotnom rezultat može biti i obveza uplate poreza. Svaki porezni obveznik treba izračunati da li će podnošenjem godišnje prijave ostvariti povrat poreza, kažu poreznici i podsjećaju da građani, ako je prijava dobrovoljno podnesena, od nje mogu odustati u roku od 30 dana od dana podnošenja.