ZABRANA RADA NEDJELJOM

15 trgovačkih lanaca diže ustavnu tužbu

05.01.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Očekuje se da će najmanje 10 do 15 trgovačkih lanaca i velikih shopping centara podnijeti u iduća dva tjedna ustavnu tužbu protiv zabrane rada nedjeljom.

Potvrdio je to Slobodan Školnik, predsjednik uprave tvrtke Fliba koja upravlja trgovačkim lancem Emmezeta, piše Jutarnji list.

Kako se neformalno saznaje među skupinom trgovaca je i Pevec, te veliki trgovački centri kao Avenue Moll i City centar One Zagreb te Tower centar Rijeka. Kako je potvrdila Anja Linić, direktorica ureda za odnose s javnošću Agrokora, Konzum se za sada nije pridružio inicijativi velikih trgovačkih lanaca.

Sporazum o zajedničkoj tužbi već su potpisali Kaufland, Getro, Billa, Mercatone, Mercator, Magma i Hipermarket Coop, a riječ je o trgovcima koji su već pokušali 2004. godine srušiti sporni Zakon o trgovini. Školnik ističe da je za Emmezetu, kao i za ostale trgovačke lance i centre, nedjelja drugi najveći dan po prometu.

Ostanu li, kaže, odredbe o zabrani na snazi, očekuje se ukupni pad prometa od 10 do 15 posto, a temeljem toga i otpuštanje najmanje pet posto od sadašnjih 500 zaposlenika. Podsjetimo i da je na samo Silvesterovo radnicima Getroa uručeno 200 otkaza. Trgovci ističu da bi bili najsretniji da umjesto dugotrajnog postupka ocjene ustavnosti Zakona o trgovini Vlada reagira hitno na njihov apel. Šteta je, kažu, već učinjena a pitanje je kolike će razmjere dobiti u gospodarskom lancu.

Prvi put u ovom desetljeću u trećem ovogodišnjem kvartalu trgovina na malo bilježi realni pad. Trgovci naglašavaju da upravo iz tih razloga europske zemlje potriču kupnju dok se mi pravimo da je 15 posto prometa koliko otpada na nedjelju nebitno