DOMINACIJA BANAKA

147 povezanih kompanija kontrolira 40 posto svjetskog bogatstva

21.10.2011 u 10:14

Bionic
Reading

Mali broj kompanija, uglavnom banaka, ima glavnu ulogu u kreiranju financijske politike, pokazalo je istraživanje Federalnog instituta za tehnologiju u Zürichu

Prvih pet na listi multinacionalnih kompanija koje čine centar globalne ekonomije su Barclays banka, Capital Group Companies Inc, FMR Corporation, AXA i State Street Corporation.

U prvih 20 nalaze se banke Barclays, JP Morgan, Deutsche Bank, Merrill Lynch, UBS, Credit Suisse i Goldman Sachs, a bliske veze između njih pokazuju ranjivost takvog sistema koji bi se, prema procjenama pojedinih znanstvenika, svakog trena mogao urušiti.

'Manje od jedan posto kompanija su u mogućnosti da kontroliraju 40 posto bogatstva cijele mreže. Ako jedna kompanija propadne povući će ostale za sobom', smatra jedan od autora istraživanja James Glatfelder

Tim znanstvenika je otkrio da od 43.000 multinacionalnih kompanija, 1.318 čine centar globalne ekonomije. Prema tom istraživanju na osnovu podataka iz 2007. godine 147 kompanija kontroliraju 40 posto bogatstva koje ostvare vodeće multinacionalne kompanije.

Struktura njihovog vlasništva je isprepletana tako da svi imaju udjele u svakome.

Britanski makroekonomski stručnjak John Driffill sa Sveučilišta u Londonu je rekao da to istraživanje nije provedeno da se dokaže tko kontrolira globalnu ekonomiju nego da se pokaže uska povezanost među multinacionalnim kompanijama.

Znanstvenici su naglasili da međusobna povezanost ne mora nužno biti zavjera za svjetsku dominaciju, nego da se manje kompanije usko povezuju s velikim kompanijama kako bi imale veće šanse da prežive u korporativnom svijetu.

Top 20 kompanija

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc