BRAĆA LEHMAN U VODSTVU

10 najvećih američkih bankrota

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 14.04.2009 21:38
  • Objavljeno 15.04.2009 u 09:00
lehman

lehman

Izvor: Reuters / Autor: -

Na razmjere aktualne financijske krize ukazuje podatak da je Lehman Brothers prvi na ljestvici najvećih bankrota u američkoj povijesti, a zahvaljujući intervenciji države, spriječene su i veće katastrofe, jer se tijekom krize čitav financijski sustav našao pred kolapsom

Prema definiciji, bankrot je financijski slom tvrtke zbog nemogućnosti podmirivanja obveza prema vjerovnicima. Kompanije suočene s nelikvidnošću nisu u tom slučaju u mogućnosti dobiti nove kredite, niti su u stanju plaćati postojeće rate kredita. Prema pisanju The Wall Street Journala, broj američkih poduzeća koja su podnijela zahtjev za stečaj u prva tri mjeseca ove godine bio je za čak 50 posto već u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Veći dio od 20.000 posustalih tvrtki zatražio je stečaj po članku 11. Zakona o bankrotu, koji predviđa pokušaj restrukturiranja, dok su neki primorani i na stečaj po članku sedmom, odnosno na rasprodaju imovine, namirenje vjerovnika po listi prioriteta i likvidaciju tvrtke.

Val stečajeva potaknuo je i CNBC na sastavljanje liste 10 najvećih američkih bankrota svih vremena po članku jedanaestom. Kao mjerilo je uzeta imovina kompanije prije sloma, pa prvo mjesto čvrsto drži Lehman Brothers. I ne samo to – ukupna imovina ostalih devet kompanija s liste i dalje je manja od Lehmanove.

10. United Airlines
Ukupna imovina: 25,2 milijarde dolara
Datum bankrota: 9. prosinca 2002.
Najveća američka zrakoplovna kompanija profitirala je na krilima 'dot com' kompanija, koje su izazvale snažan porast prometa u zračnoj luci San Francisco. No kada je 'dot com' balon pukao, a zračne luke u blizini Silicijske doline ostale bez putnika - genijalaca, United se našao problemima. Nisu mogli kontrolirati troškove, uslijedio je i teroristički napad 11. rujna, cijene goriva lansirane su u nebo, a na kraju više nisu mogli dobiti ni državna jamstva za nove kredite. Stečaj je proglašen krajem 2002, a restrukturiranje završeno četiri godine kasnije.

pge.com

pge.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


9. Pacific Gas and Electric
Ukupna imovina: 29,8 milijardi dolara
Datum bankrota: 6. travnja 2001.
Energetski div PG&E osigurava plin i električnu energiju za cijelu sjevernu Kaliforniju, a široj javnosti najpoznatiji je iz slučaja Erin Brockovich, koja je razotkrila njihovo trovanje u gradu Hinkleyu. No nije isplaćena odšteta bila razlog bankrota, nego činjenica da je kompanija nakon deregulacije tržišta, krajem devedesetih, prodala većinu svojih plinskih elektrana. To se pokazalo pogrešnim, jer se uskoro suočila s manjkom vlastite energije koju je morala kupovati na slobodnom tržištu, a krajnjim korisnicima prodavati po fiksnoj cijeni. Uslijedile su jednosatne redukcije, a zatim i bankrot. Ipak, zahvaljujući novčanoj injekciji države Kalifornije, PG&E je 2004. izišao iz stečaja i već godinu kasnije ušao na Fortuneovu listu 500 najprofitabilnijih kompanija.

8. Global Crossing

Ukupna imovina: 30,2 milijarde dolara
Datum bankrota: 28. siječnja 2002.
Nekad moćni telekomunikacijski div Global Crossing, koji je povezivao kontinente optičkim kablovima, bio je jedan od najvećih uzdanica Wall Streeta. Biznis koji se činio kao zlatni rudnik urušio se 2001. puknućem 'dot com' balona, kada su veliki investitori napustili njihove ambiciozne projekte. Poslovna hiperekspanzija rezultirala je bankrotom 2002, a propasti kompanije pridonijeli su i rastrošni šefovi. Četvorici vodećih odobreni su deseci milijuna dolara bonusa, a otpisan im je i veći dio kredita vrijednih dvadesetak milijuna dolara.

7. Refco
Ukupna imovina: 33,3 milijarde dolara
Datum bankrota: 17 listopada 2005.
Refco, osnovan 1969, bio je američki financijski div, a njegov najuspješniji dio brokerska kuća specijalizirana za terminske ugovore i trgovanje na robnim burzama. Na svom vrhuncu bili su najveća brokerska kuća na Čikaškoj robnoj burzi sa 200 tisuća klijenata. Razlog propasti Refcoa krije se u 430 milijuna dolara skrivenih loših potraživanja, skandala koji je predsjednika uprave P. R. Bennetta stajao 16 godina zatvora. Ovaj je slučaj bizaran i zato što je Refco izašao na burzu 11. kolovoza 2005, a propao samo dva mjeseca kasnije. Skandal je pogodio i tvrtke koje su pripremale njegovu IPO, a koje nisu uspjele otkriti skrivene gubitke.

6. Financial Corp. of America

Ukupna imovina: 33,9 milijardi dolara
Datum bankrota: 9. rujna 1988.
Financial Corp. jedna je od 745 žrtava 'savings and loan associations krize' koja je pogodila SAD osamdesetih godina prošlog stoljeća. Američke S & L asocijacije su štedno-kreditne institucije specijalizirane za hipotekarne kredite, a ukupan trošak lančane krize koja ih je zahvatila procijenjen je na više od 160 milijarda dolara. Finacial Corp.-u restrukturiranje nije uspjelo i tvrtka je na kraju likvidirana.

pge.com

pge.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


5. Texaco
Ukupna imovina: 35,9 milijardi dolara
Datum bankrota:12. travnja 1987.
Američki naftni div Texaco osnovan je 1911, već 1928. bio je prva kompanija koja je svojim benzinskim crpkama pokrila cijele Sjedinjene Američke Države, a taj je niz akvizicija i inovacija nastavio sve do 1985. Tada je tvrtka Pennzoil dobila tužbu protiv Texacoa, vrijednu 10 milijardi dolara. Najveća odšteta do tada isplaćena u povijesti SAD-a bila je posljedica činjenice da je Texaco protupravno potpisao ugovor o kupnji tvrtke Getty Oil nakon što je Pennzoil za istu kompaniju dao obvezujuću ponudu. Presuda je rezultirala prodajom svih operacija na Istočnoj obali i u Chicagu, triju rafinerija u Meksičkom zaljevu i, na kraju, bankrotom.

4. Conseco
Ukupna imovina: 61,4 milijarde dolara
Datum bankrota: 18. prosinca 2002.
Conseco je američki osiguravatelj, čiji je probleme 1998. prouzrokovala rizična akvizicija kompanije koja je kreditirala kupnju mobilnih kuća. U sljedećih nekoliko godina nagomilalo se osam milijardi dolara dugova koji su 2002, nakon što kompanija nije uspjela namiriti dugovanja bankama i vlasnicima obveznica, rezultirali slomom. Bankrot Consecoa, od kojeg je profitirao i dio investitora, rezultirao je strožim pravilima za izvedenice 'credit default swaps'.

3. Enron
Ukupna imovina: 63,4 milijarde dolara
Datum bankrota: 2. prosinca 2001.
Teksaška kompanija Enron na svom je vrhuncu zapošljavala 22.000 radnika i bila je jedna od vodećih svjetskih energetskih kompanija. Enron je 2000. godine imao 100 milijardi dolara prihoda, a već je sljedeće godine bio na koljenima nakon što je otkrivena najkompleksnija knjigovodstvena prevara svih vremena. Tijekom više od deset godina Enron je varao svoje dioničare, investitore i partnere skrivajući istinu o svom poslovanju. Kompanija je gubitke prikrivala tako što ih nije upisivala u svoje bilance, nego ih je prebacivala u komplicirani lanac kompanija koje su Enronovi vodeći ljudi osnivali s inozemnim partnerima i čije su knjige skrivali od revizora. Skandal je u propast povukao i brojne Enronove partnere i mirovinske fondove, a njegov je direktor osuđen na 24 godine zatvora i zapljenu velikog dijela osobne imovine.

2. Worldcom
Ukupna imovina: 103,9 milijardi dolara
Datum bankrota: 21. srpnja 2002.
Kao da skandal s Enronom nije bio dovoljan, samo godinu kasnije Ameriku je snažno potresao stečaj Worldcoma, tada novog neslavnog rekordera u povijesti SAD-a. Druga po veličini američka telekomunikacijska tvrtka od 1999. je umjesto pada dobiti lažno prikazivala njezin rast. Do 2003. lažirani iznos narastao je na nevjerojatnih 11 milijardi dolara. Uslijedili su bankrot i restrukturiranje, koje je snažno pomogla i Vlada SAD-a dodijelivši kompaniji bez natječaja izgradnju mobilne mreže u Iraku.


1. Lehman Brothers

Ukupna imovina: 639 milijardi dolara
Datum bankrota:15. rujna 2008.
S propašću Lehman Brothersa, u jesen prošle godine, američka kreditna kriza pretvorila se u globalnu financijsku. Vijest o propasti jedne od najvećih svjetskih investicijskih banaka šokirala je svijet, jer je američka administracija nešto prije spasila hipotekarne divove Fannie Mae i Freddie Mac. Stečaj su u posljednji trenutak izbjegli Bear Sterns i Merrill Lynch, koji su prodani uz Fedovu pomoć, a američke vlasti odlučile su se i za spas najvećeg osiguravatelja American International Groupa (AIG). No Lehman nije bio te sreće, a za njegovu je propast odgovorna 'subprime' kriza, jer je većinu prihoda ostvarivao izdavanjem vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita. Nakon što su odustali potencijalni kupci, Lehman Brothers je 15. rujna prekinuo tradiciju dugu 158 godina objavivši bankrot i zatraživši zaštitu od vjerovnika po članku 11. Tvrtka se još nalazi pod stečajem, dok su prekooceanske podružnice već pronašle nove vlasnike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi