'International Pick-up Award' 2024

VW Amarok osvojio nagradu za pick-up godine: Žiri novinara mu po treći put dodijelio ovu nagradu

24.11.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Ovaj sjajni pick-up je triput dobio ovu nagradu, prvi put 2011. (za godine 2012. i 2013.) te 2017. (za godine 2018. i 2019.). Ovaj put Amarok dijeli prvo mjesto sa kooperacijskim partnerom Fordom i njegovim modelom Ranger za 2024. i 2025. godinu

Volkswagen Amaroku je dodijeljena posebna nagrada na sajmu logistike i transporta Solutrans 2023 u Lyonu. IPUA, skraćenica za 'International Pick-up Award', dodjeljuje se samo svake dvije do tri godine. A novi Amarok iz Volkswagen gospodarskih vozila pobijedio je – ponovno! To znači da je pick-up sada treći put dobio ovu nagradu nakon 2011. (za godine 2012. i 2013.) i 2017. (za godine 2018. i 2019.). Ovaj put Amarok dijeli prvo mjesto sa kooperacijskim partnerom Fordom i njegovim modelom Ranger za 2024. i 2025. godinu.

'Triple': 'International Pick-up Award' koju dodjeljuje žiri prometnih novinara ide po treći put novom Amaroku iz Volkswagen gospodarskih vozila (VWCV). Novi model, razvijen u suradnji s partnerom Fordom i dostupan na prvim tržištima diljem svijeta od kraja 2022., impresionirao je 20-člani međunarodni žiri tijekom ovogodišnjih testnih vožnji na grčkom kopnu u listopadu.

Novi VW Amarok Aventura i PanAmericana: scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

'Nakon grupnih testova IPUA 2023, održanih u Grčkoj prošlog mjeseca, novi Amarok je impresionirao. Iako je projekt suradnje, VWCV dizajnerski tim uspio je zadržati jedinstveni stil i karakteristike vožnje tvrtke, o čemu će kupci svjedočiti', objašnjava Jarlath Sweeney, Predsjednik i predsjedavajući žirija IVotY i IPUA-e, kao i automobilistički novinar iz Irske. 'Ovim sedmim održavanjem IPUA-e nova generacija Amaroka dodaje naslove osvojene 2011. i ponovno 2017., s nadograđenom verzijom', nastavlja Sweeney. Amarok je stoga uvijek pobjeđivao s najnovijim modelom – u prvom, četvrtom i sada sedmom pick-up testu međunarodnog IPUA žirija 2023. godine.

'Amarok je pick-up koji pruža pouzdane performanse na cesti i izvan nje. Impresionirao je žiri u oba slučaja. 'International Pick-up Award' za 2024. i 2025. znači da je Amarok već postigao 'treble' u samo 14 godina proizvodnje. Ovim iskazom povjerenja odaje se čast cijelom timu Volkswagen gospodarskih vozila. Želimo vam reći hvala!', rekao je Karl Bernqvist, član Uprave marke odgovoran za nabavu u Volkswagen gospodarskim vozilima, na svečanoj dodjeli u Lyonu. Preko 1300 uzvanika pozvano je na gala večeru na sajmu Solutrans.

U 2023. novi pick-up sada je dostupan za narudžbu na većini tržišta i već je mnogo puta na cesti – a ako je potrebno, naravno i izvan utabanih staza. Potražnja za Amarok modelima je u nekim slučajevima veća od dostupne ponude tijekom faze povećanja proizvodnje. Na nekim su tržištima Amarok i neke njegove varijante modela već rasprodani za 2023. Novi Amarok proizvodi se isključivo u tvornici Silverton u Južnoj Africi.

  • +59
Volkswagen Amarok Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen gospodarska vozila

Volkswagen gospodarska vozila donose novi pick-up u Europu u pet serija modela kao TDI dizelsko vozilo s četiri varijante motora/mjenjača; benzinske verzije, modeli s jednom kabinom i manje dizelske varijante također su dostupne na drugim tržištima izvan Europe.

Ovisno o opremi, više od 25 pomoćnih sustava, zasloni sa zaslonima do 12,3 inča, praktična kombinacija digitalnih i analognih kontrola i visokokvalitetni materijali osiguravaju osjećaj vrhunske klase u novom Amaroku. Zahvaljujući nosivosti do 1,19 tona, maksimalnoj težini prikolice do 3,5 tona i poboljšanom dizajnu prtljažnog sanduka, novi Amarok svladava svaki zamislivi posao i zadatak u slobodno vrijeme.

Novi Amarok nudi se u pet serija modela: Amarok, Life i Style, plus vrhunske verzije PanAmericana (off-road stil) i Aventura (ekskluzivni stil). U Europi je novi Amarok dizajniran kao pick-up s četvera vrata i dvostrukom kabinom. S 5350 mm, novi Amarok je nešto manje od 10 cm duži od svog prethodnika. Međuosovinski razmak od 3270 mm predstavlja povećanje od 173 mm. To daje još više prostora u duploj kabini.

Tehnologija i nova oprema s brojnim sustavima pomoći i slikama kamera od 360 stupnjeva također čine terensku vožnju znatno lakšom. Vozilo sada ima dubinu gaženja od 80 cm umjesto dosadašnjih 50 cm. Tome pridonose i kraći prevjesi i, ne manje važno, snažne kombinacije motora i mjenjača.

Dostupne su 2,0-litrene turbodizelske verzije snage 170 KS (125 kW) i 205 KS (151 kW), kao i 3,0-litrena dizelska verzija sa šest cilindara snage 241 KS (177 kW). Ovisno o seriji modela, novi Amarok dostupan je s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa ili s automatskim mjenjačem s deset stupnjeva prijenosa. TDI redni i V motori isporučuju između 405 i 600 Nm okretnog momenta.

Svi modeli dolaze s pogonom na sve kotače 4MOTION pogon kao standard, bilo kao uključivi (2H, 4H, 4L) ili kao prošireni uključeni pogon na sve kotače (4A, 2H, 4H, 4L). Ove vrhunske izvedbe nude varijabilnu, a time i automatsku raspodjelu snage između prednje i stražnje osovine putem spojke s više lamela. Novi Amarok stoga ima dovoljno snage za povlačenje velikih tereta ili kretanje naprijed čak i na zahtjevnom šumskom ili gradilišnom terenu.

Novi Amarok vrhunski je svakodnevni suputnik i opremljen je LED prednjim svjetlima, višenamjenskim upravljačem, dinamičkim zaslonom prometnih znakova, 10-inčnim infotainment sustavom, kontrolom udaljenosti pri parkiranju straga s manevarskim kočenjem i sustavom stražnje kamere.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'