Promjene u vrhu

Volvo Cars upravni odbor pojačao iskusnim menadžerom iz redova konkurencije

Dr. Winfried Vahland bio je direktor Škode 2015.

Dr. Winfried Vahland bio je direktor Škode 2015.

Izvor: EPA / Autor: EPA

Novi zamah u švedsko-kineskom proizvođaču cijenjenih automobila Volvu: dr. Winfried Vahland, bivši direktor u VW grupi i Škodi, pojačat će redove konkurencije

Volvo Cars imenovao je Nijemca dr. Winfrieda Vahlanda članom upravnog odbora, a zamijenit će Carl-Petera Forstera, koji je odlučio povući se s položaja u odboru.

Vahland (62) ima široko međunarodno iskustvo u automobilskoj industriji, uključujući poziciju izvršnog direktora Škode od 2010., kao i razne druge izvršne pozicije unutar Volkswagen grupe. Vodio je poslovanje VW grupe u Kini, a napustio je VW 2015., nakon što je odbio ulogu u restrukturiranju američkih operacija s automobilima poslije otkrivanja varanja s dizelskim emisijama. Godine 2015. nagrađen je za svoj rad u Škodi i pretvaranje češkog proizvođača u profitni pogon za VW grupu, nadmašivši i sam uspjeh marke VW.

Član je uprave Proton Holdingsa Bhd, koji je 49,9 posto u vlasništvu Zhejiang Geely Holding Groupa. Podsjetimo, kineska kompanija Geely počela je 1986. kao proizvođač frižidera, a pod sadašnjim predsjedajućim Li Shufuom, koji je unaprijedio tvrtku, kupili su u kolovozu 2010. posrnuli Volvo Cars.

Volvo je rekao da je Vahland imenovan u upravni odbor nakon što se Forster odlučio povući. Forster je bio i predsjednik General Motorsa Europe i izvršni direktor Opela, a pridružio se upravnom odboru Volvo Carsa 2013. godine. Njegova odluka o povlačenju odmah stupa na snagu.

Upravni odbor Volvo Carsa sada čine: Li Shufu (predsjedatelj), Lone Fønss Schrøder (potpredsjednik), Håkan Samuelsson (predsjednik i izvršni direktor), Winnie Kin Wah Fok, Daniel Li, Winfried Vahland, Betsy Atkins, Tom Johnstone, Michael Jackson, Jim Zhang, Glenn Bergström, Jörgen Olsson i Marko Peltonen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!