WORLD CAR 2024

Toyota Prius osvojio nagradu za najbolji dizajn automobila na svijetu 2024.: Pogledajte u kojoj konkurenciji!

30.03.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Odbor za dizajn koji se sastojao od šest visoko cijenjenih svjetskih stručnjaka za dizajn zamoljen je da prvo pregleda svakog kandidata, a zatim sastavi uži popis preporuka za konačno glasovanje žirija

Nagradu Svjetski automobilski dizajn (World Car Design of the Year) za najbolji dizajn automobila na svijetu 2024. godine ponio je model Toyota Prius. Pobjednik je proglašen na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku, koji je upravo u tijeku i traje do 7. travnja.

Inače, uz nagradu za Svjetski automobil godine (World Car of the Year - WCOTY), kao najvrijednijoj kategoriji, evo i ostalih pet kategorija: Svjetsko električno vozilo (World Electric Vehicle), Svjetski urbani automobil (World Urban Car), Svjetski luksuzni automobil (World Luxury Car), Svjetski automobil prema performansama (World Performance Car) te Svjetski automobilski dizajn (World Car Design of the Year).

Evo što je rekao Yasushi Ueda, glavni inženjer za Prius: 'Vratili smo se na crtaću ploču kako bismo ponovno zamislili Prius, razmatrajući hoćemo li stvoriti još bolju udobnost, pretvarajući ga više u taksi ili stvarajući nešto što će osvojiti srca. U konačnici, mi biramo stvoriti nešto što ljudi mogu voljeti ne samo zbog racionalnih prednosti, već i zbog emocionalnog iskustva.'

'Čast je primiti nagradu za najbolji dizajn – iznutra i izvana. Novi Prius je automobil koji ne samo da izgleda sjajno, već ga je i zabavno voziti.' dodao je Yasushi Ueda.

Toyota je tako u novi Prius unijela inovacije i dinamičnost dizajna. Zanimljivo, čak i prije nego što se pojavila na europskim cestama, peta generacija modela Prius već je bila pobjednik i Toyota je za moderni redizajn ikonskog klinastog oblika za ovaj model osvojila prestižnu nagradu za dizajn Red Dot Design Award 2023.

Treba spomenuti i kako smo u Autozoni imali na testu Prius Plug-in Hybrid 220 u listopadu prošle godine.

Kako se odabiru automobili za World Car Design godine?

Žiri od 100 uglednih međunarodnih automobilskih novinara iz 29 zemalja odabire pobjednike tajnim glasovanjem na temelju njihove ocjene svakog prihvatljivog vozila u sklopu njihovog kontinuiranog profesionalnog rada. A sva vozila koja ispunjavaju uvjete za druge kategorije nagrada World Car automatski ispunjavaju uvjete i za World Car Design godine. Ove godine bilo je ukupno sedamdeset (70) prihvatljivih vozila.

Odbor za dizajn koji se sastojao od šest visoko cijenjenih svjetskih stručnjaka za dizajn zamoljen je da prvo pregleda svakog kandidata, a zatim sastavi uži popis preporuka za konačno glasovanje žirija. Stručnjaci za dizajn poredani su abecednim redom: Gert Hildebrand (Njemačka – vlasnik, Hildebrand-Design), Patrick le Quément (Francuska – dizajner i predsjednik Odbora za strategiju – Škola održivog dizajna), Tom Matano (SAD – Sveučilište Akademije umjetnosti, Bivši voditelj dizajna – Mazda), Victor Nacif (SAD - glavni kreativni direktor, Brojure.com i instruktor dizajna, NewSchool of Architecture and Design), Shiro Nakamura (Japan - CEO, Shiro Nakamura Design Associates Inc.) i Frank Stephenson (UK - osnivač, Frank Stephenson Design).

Uži popis finalista potom je objavljen 26. veljače 2024. na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi (GIMS). Tri najbolja finalista Svjetskog dizajna za 2024. su Ford Bronco, Ferrari Purosangue i Toyota Prius.