WORLD CAR 2024

Kia EV9 je Svjetski automobil godine 2024.: Trijumf kao dokaz predanosti pomicanju granica tehnologije i izvrsnosti dizajna

28.03.2024 u 15:51

Bionic
Reading

U sveukupnoj kategoriji Svjetskog automobila godine, Kia EV9 je izabran s početnog popisa od 38 modela iz cijelog svijeta, zatim s užeg popisa od tri finalista, kako je objavljeno na Geneva International Motor Show-u (GIMS)

Na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku se održala ceremonija proglašenja pobjednika u šest kategorija nagrada Svjetski automobil godine 2024. (World Car of the Year 2024).

Kia EV9 je odnio dvostruku pobjedu za Svjetski automobil godine 2024. (WCOTY) kao i nagradu Svjetsko električno vozilo 2024. Današnja dvostruka pobjeda je povećao ukupan broj nagrada na pet koje je Kia osvojila u 20-godišnjoj povijesti World Car Awards. Godine 2023. Kia EV6 GT je osvojio titulu World Performance Car, dok je Kia 2020. osvojila dvije nagrade. Kia Telluride je bio ukupni pobjednik Svjetskog automobila godine 2020., a Kia Soul EV je pobijedio u kategoriji Svjetski urbani automobil.

World Car Awards na New York Auto Show-u 2024 Izvor: Promo fotografije / Autor: World Car TV

'Velika nam je čast što je 2024 EV9 proglašen svjetskim automobilom godine i svjetskim električnim vozilom. Ovaj trijumf dokaz je naše nepokolebljive predanosti pomicanju granica tehnologije i izvrsnosti dizajna. Kontinuirani uspjeh Kia EV9 potaknut će nas da nastavimo isporučivati iznimna vozila koja redefiniraju iskustvo vožnje za kupce diljem svijeta,' rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kije.

Žiri od 100 uglednih međunarodnih automobilskih novinara iz 29 zemalja odabrao je pobjednike tajnim glasovanjem na temelju njihove ocjene svakog prihvatljivog vozila u sklopu njihovog kontinuiranog profesionalnog rada. Rezultate glasovanja tabelirao je KPMG.

U sveukupnoj kategoriji Svjetskog automobila godine, Kia EV9 je izabran s početnog popisa od 38 vozila iz cijelog svijeta, zatim s užeg popisa od tri finalista, kako je objavljeno 26. veljače 2024. na Geneva International Motor Show-u (GIMS).

Tri najbolja svjetska finalista za 2024. su BYD Seal, Kia EV9 i Volvo EX30. Vozila koja ispunjavaju uvjete za Svjetski automobil godine moraju biti proizvedena u količinama od najmanje 10.000 jedinica godišnje, moraju imati cijenu ispod razine luksuznih automobila na svojim primarnim tržištima i moraju biti 'u prodaji' na najmanje dva glavna tržišta (Kina, Europa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD) na najmanje dva odvojena kontinenta u određeno vrijeme u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 30. ožujka 2024.

Pobjednici prema kategorijama za 2024.

Uz nagradu za Svjetski automobil godine (World Car of the Year - WCOTY), kao najvrijednijoj kategoriji, tu su i pobjednici u ostalih pet kategorija: Kia EV9 - Svjetsko električno vozilo (World Electric Vehicle), Volvo EX30 - Svjetski urbani automobil (World Urban Car), BMW serije 5/i5 - Svjetski luksuzni automobil (World Luxury Car), Hyundai Ioniq 5 N - Svjetski automobil prema performansama (World Performance Car) te Toyota Prius - Svjetski automobilski dizajn (World Car Design of the Year).

Vozila u kategorijama Svjetski performansni automobil, Svjetski urbani automobil, Svjetsko električno vozilo i Svjetski automobilski dizajn godine također mogu biti konkurenti u ukupnoj klasi 'Svjetski automobil godine', ovisno o vrsti i cijeni.

U kategoriji svjetskih električnih vozila, Kia EV9 je izabran s početnog popisa od trideset i dva vozila iz cijelog svijeta, a zatim s užeg popisa od tri finalista, kako je objavljeno 26. veljače 2024. na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. (GIMS). Tri najbolja svjetska finalista za 2024. su BMW i5, Kia EV9 i Volvo EX30.

Vozila koja ispunjavaju uvjete za nagradu World Electric Vehicle moraju pokretati isključivo jedan ili više električnih motora, moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 5000 jedinica godišnje i moraju biti 'u prodaji' na najmanje dva glavna tržišta (Kina, Europa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD) na najmanje dva odvojena kontinenta u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 30. ožujka 2024.

2024. obilježava 19. godinu partnerstva World Car Awardsa i Međunarodnog sajma automobila u New Yorku (NYIAS). 'Zadovoljstvo nam je što svake godine započinjemo New York Auto Show proslavom pobjednika Svjetskih nagrada za automobile', rekao je Mark Schienberg, predsjednik NYIAS-a.

  • +7
Svjetski automobil godine 2024. (World Car of the Year - WCOTY) Izvor: Promo fotografije / Autor: Chris Chin

Road to the World Car Awards je godišnje putovanje koje prati više od 100 međunarodnih žirija dok testiraju vozila koja ispunjavaju uvjete za sezonu dodjele nagrada i glasaju za njih. Putovanje članova žirija na cestovnom testu virtualno je snimljeno na World Car TV-u. Članovi žirija gledateljima daju recenzije i komentare o vozilima koja ispunjavaju uvjete za dodjelu nagrada u šest gore navedenih kategorija.

Svjetska automobilska osoba godine ('World Car Person of the Year')

Kao glavni tehnički direktor Red Bull Racinga, aerodinamičar Adrian Newey, OBE (Red Bull Racing) dizajner je i pokretačka snaga iza RB19, najdominantnijeg trkaćeg automobila u povijesti Formule 1. Pobijedio je u 21 od 22 utrke 2023., omogućivši Red Bullu šesto i Maxu Verstappenu treće Svjetsko prvenstvo i uspostavivši koncept dizajna koji će slijediti većina njegovih konkurenata. Nakon 35 godina u Formuli 1 i više od 200 pobjeda za automobile njegovog dizajna, Newey je na apsolutnom vrhuncu svoje spektakularne karijere kojoj se ne nazire kraj.

2024 World Car Person Of The Year: Proglašenje pobjednika Izvor: Promo fotografije / Autor: World Car TV

Pobjednici u kategoriji Svjetska automobilska osoba godine prošlih godina

  • 2023. SangYup Lee Izvršni potpredsjednik, voditelj Hyundai i Genesis Global Design Center, Hyundai Motor Company
  • 2022. Luc Donckerwolke, izvršni potpredsjednik za dizajn i glavni kreativni direktor, Hyundai Motor Group
  • 2021. Akio Toyoda predsjednik i glavni izvršni direktor, Toyota Motor Corporation
  • 2020. Carlos Tavares izvršni direktor PSA grupe
  • 2019. Sergio Marchionne izvršni direktor, FCA; predsjednik, CNH Industrial; i predsjednik i izvršni direktor Ferrarija
  • 2018. Håkan Samuelsson predsjednik i glavni izvršni direktor, Volvo Car Group (inauguracijski pobjednik)
l>