SVJETSKA PREMIJERA

Toyota predstavila novi C-HR: Avangardan, napredan i 4 elektrificirana hibridna motora

26.06.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Novi C-HR podiže izvanrednu kvalitetu i status svog prethodnika na višu razinu s avangardnim dizajnom, naprednim tehnologijama i nizom elektrificiranih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova s povećanom snagom, boljom voznošću i proširene mogućnosti potpuno električne vožnje

Toyota je danas održala svjetsku premijeru potpuno novu, drugu generaciju svog subkompaktnog crossovera C-HR. Lansiranje originalnog izdanja modela C-HR 2016. bilo je prekretnica i za Toyotu i za europski C-SUV segment. Bio je to radikalan dodatak visoko konkurentnom tržištu, stvarajući kontrast s konvencionalnim SUV stilom s dramatičnim dizajnom oštrih rubova bližim izgledu suvremenih sportskih kupea.

Uspjeh modela C-HR kao inovatora pomogao je promijeniti percepciju javnosti o Toyoti u Europi, dodajući marki snažnu emocionalnu dimenziju. Kupci su snažno odgovorili, a više od polovice navelo je stil automobila kao glavni razlog kupnje. Toyota C-HR postala je Toyotin model s najboljim izvedbama za osvajanje prodaje.

Potpuno nova, sljedeća generacija Toyote C-HR podiže izvanrednu kvalitetu i status svog prethodnika na višu razinu s avangardnim dizajnom, naprednim tehnologijama i nizom elektrificiranih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova s povećanom snagom, boljom voznošću i proširene mogućnosti potpuno električne vožnje.

Također pojačava Toyotinu predanost Europi: novi model je zamišljen u Europi s europskim kupcima čvrsto na umu, a proizvodi se isključivo u Europi, uključujući sklapanje njegovih visokonaponskih baterijskih jedinica. Online rezervacije za novu Toyotu C-HR bit će dostupne nakon današnje svjetske premijere modela.

Toyota C-HR PHEV GR SPORT Premiere Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Dizajn

Upečatljiv dizajn nove Toyote C-HR vjeran je stilu koji je pokazao model Prologue predstavljen krajem 2022. Njegova osebujna vanjština ima dojam 'konceptnog automobila na cesti'.

Izvorna Toyota C-HR razbila je kalup SUV dizajna svojim linijama nalik kupeu. Oni su prikazani još oštrije u novom modelu sa svojim 'super-coupe' profilom. Prednji tretman predstavlja novo lice Toyotinih SUV vozila, viđeno i na potpuno električnom bZ4X i novom Priusu. Vjeran stilskim detaljima viđenim na Toyoti C-HR prologue, izgled je oštar i prodoran, s osjećajem da je automobil spreman za juriš naprijed. Tema isprepletenih oblika istaknuta je u dijamantnim karakternim linijama duž bočne strane vozila, naglašavajući ujednačene ručke na vratima – prikazane na Toyoti po prvi put – i dodajući naglasak prisutnosti automobila na cesti.

Dinamičan, sažeti izgled automobila dodatno je ojačan kratkim prevjesima i velikim kotačima – promjera do 20 cola. Novi stil dvobojnog dizajna boje bit će dostupan, proširujući kontrastni crni krov do stražnjeg odbojnika i u stražnji dio od tri četvrtine automobila. Napori su bili usmjereni na stvaranje besprijekornog izgleda s čvršćim linijama zatvaranja i savršenom integracijom kao što su kamere, radar i perači prednjih svjetala s pristupom 'skrivene tehnologije'.

Toyotin dizajnerski i aero timovi blisko su surađivali kako bi osigurali da vanjski izgled bude aerodinamički učinkovit, kao i vizualno impresivan. To je osiguralo optimizaciju protoka zraka iznad i oko vozila u detaljima, uključujući precizno profiliranje prednjeg branika i format stražnjeg krovnog spojlera.

Originalna Toyota C-HR označila je korak naprijed u senzorskoj kvaliteti; novi model ide dalje s interijerom koji ima još vrhunski i profinjeniji dojam i izgled. Svi upravljački elementi koncentrirani su u zoni vozača, dok horizontalni raspored ploče s instrumentima i tema dizajna 'krila" putnicima daju dojam da ih kabina obavija, povećavajući osjećaj udobnosti.

Personalizirano korisničko iskustvo

Toyota je stvorila besprijekorno, intuitivno i personalizirano korisničko iskustvo dizajnirano da nadiđe očekivanja kupaca i prepoznaje vrijednost koju današnji kupci pridaju povezanom ekosustavu u automobilu gdje mogu koristiti aplikaciju na svom telefonu, dodirni zaslon ili glasovne naredbe za upravljanje širok raspon funkcija. Cilj je bio stvoriti jasno, intuitivno i personalizirano iskustvo koje predviđa potrebe korisnika.

Scenarij dobrodošlice automatski se razvija kako se vozač približava svom vozilu, uz paljenje vanjskih svjetala – uključujući osvjetljenje novog Toyotinog C-HR svjetlosnog potpisa na stražnjim vratima. Automatski se primjenjuju vozačeve željene postavke za (gdje je navedeno) položaj sjedala, digitalni zaslon s instrumentima, head-up zaslon i multimedijski zaslon.

Toyota C-HR ima novi, 12,3-inčni potpuno digitalni kombimetar (ovisno o stupnju opreme). Grafika je oštra, a informacije jasno raspoređene po zonama i lako čitljive. Zaslon se može prilagoditi tako da daje prioritet različitim sadržajima u skladu s preferencijama vozača ili vrstom putovanja, na primjer čineći aktivnu ADAS funkciju istaknutom prilikom uključivanja na autocestu. Postoje tri unaprijed postavljena rasporeda koji se mogu personalizirati pomoću prekidača na upravljaču. Kvaliteta i jednostavnost korištenja poboljšani su dosljednom upotrebom boja, fontova za kombimetar i multimedijski zaslon.

Toyota C-HR bit će dostupna sa sustavom digitalnih ključeva, pri čemu korisnik samo mora imati telefon pri sebi kako bi pristupio i pokrenuo vozilo. Treba napomenuti kako se predstavljanje digitalnog pametnog ključa očekuje unutar 2024. Vrijeme proizvodnje nije dostupno u ovoj fazi, a dostupnost značajki i specifikacija vozila mogu se razlikovati ovisno o modelu, stupnju i dostupnosti na tržištu.

Sustav ambijentalnog osvjetljenja Toyote C-HR nudi širok raspon boja – izbor do 64 – za uvođenje opcija za unutarnje izravno i neizravno osvjetljenje koje odražava okruženje u kabini – hladno ili toplo – ili doba dana. Osmišljen je program od 24 promjenjive nijanse, usklađen s prolaskom svakog sata kako bi se napredovalo od svijetlih jutarnjih tonova do opuštajućih večernjih. Shema osvjetljenja također će pomoći u povećanju sigurnosti: zvučna i vizualna upozorenja sustava pomoći pri sigurnom izlasku bit će pojačana unutarnjim osvjetljenjem koje se mijenja u crveno, kako bi upozorilo na otvaranje vrata kada postoji opasnost od sudara s prometom ili biciklistima koji se približavaju straga. Toyota C-HR je prvi Toyotin model koji ima koristi od ovih proširenja funkcionalnosti ambijentalne rasvjete.

Potpuno nova Toyota C-HR bit će dostupna s multimedijskim paketom Toyota Smart Connect, uključujući (ovisno o razini modela) zaslon osjetljiv na dodir od osam ili 12,3 inča, glasovni agent u vozilu i bežičnu vezu s pametnim telefonom putem Apple CarPlay ili Android Auto. Sustav će pružiti informacije o dometu EV i lokalnim lokacijama za punjenje u svojoj POI funkciji. Vlasnici će također moći koristiti aplikaciju za pametni telefon MyT za daljinsko upravljanje funkcijama vozila, uključujući upravljanje klimatizacijskim sustavom za grijanje ili hlađenje automobila prije putovanja. Visoka razina inovacije u potpuno novoj Toyoti C-HR uključuje jedinstvenu funkciju automatskog parkiranja u klasi. Također će biti dostupna aplikacija koja će omogućiti potpuno daljinsko parkiranje, s vozačem izvan vozila, što će omogućiti još preciznije manevriranje u ograničenim prostorima.

Napredna sigurnost i pomoć vozaču

Sve verzije potpuno nove Toyote C-HR imat će koristi od najnovijeg portfelja Toyota Safety Sense značajki aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji. Njihov raspon i funkcionalnost prošireni su kako bi pružili još veću zaštitu od mnogih uobičajenih rizika od nesreća i smanjili teret za vozača. Za dodatnu pogodnost, buduća ažuriranja softvera sustava mogu se isporučiti bežično, bez potrebe za posjetom trgovcu.

Ključna dostignuća uključuju novo suzbijanje ubrzanja koje usporava svaku iznenadnu upotrebu gasa kada se otkrije opasnost od sudara s vozilom ispred. Također nova, Proactive Driving Assist (PDA) radi pri malim brzinama, osiguravajući glatko usporavanje kada vozač spusti gas kada se približava sporijem vozilu ispred ili ulazi u zavoj. Također pruža pomoć pri upravljanju, koja prepoznaje zavoj ispred i prilagođava silu upravljanja kako bi pomogla vozaču da glatko i stabilno skrene.

Vlasnici će također moći odabrati napredni sigurnosni paket za svoj automobil, uključujući značajke kao što su Lane Change Assist s upozorenjem na prednji križni promet, kamera za nadzor vozača (poboljšava performanse EDSS-a), automatski sustav dugih svjetala s kontrolom kamere za podešavanje raspodjele svjetla; i (gdje lokalni propisi dopuštaju) vožnju bez ruku za automatsko praćenje vozila ispred u prometnoj gužvi stani-kreni.

  • +32
Toyota C-HR Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Podrška održivosti i smanjenje emisija ugljika

Poduzete su opsežne mjere za smanjenje emisija ugljika i veću upotrebu recikliranih materijala, podupirući održivost i koncept kružnog gospodarstva.

U usporedbi sa svojim prethodnikom, novi automobil ima dvostruko više reciklirane plastike – koja se koristi u više od 100 različitih dijelova. To uključuje novu tkaninu za presvlake sjedala koja je izrađena od recikliranih PET boca.

Odbojnici su izrađeni od novog smolastog materijala koji je prethodno obojen u kalupu – inovacija za koju se očekuje da će uštedjeti stotine tona CO2. Daljnje uštede postignute su usvajanjem novog automatiziranog procesa bojanja pomoću boja na bazi vode i korištenjem novog materijala bez životinjskih vrsta kao alternative koži za presvlaku upravljača.

Također su poduzete dizajnerske i tehnološke mjere za smanjenje težine automobila, uključujući nove čelike visoke čvrstoće i novi dizajn panoramskog krova. Fiksni panoramski krov ima premaze niske emisije i infracrvene redukcije koji zadržavaju toplinu u kabini zimi i sprječavaju pregrijavanje pri sunčanom ljetnom vremenu. Time se izbjegava potreba za konvencionalnim suncobranom, čime se štedi 5 kg težine jedinice, povećava prostor za glavu za 3 cm i smanjuje potreba za korištenjem klima uređaja za održavanje ugodne temperature.

Četiri elektrificirana pogonska sklopa

Potpuno nova Toyota C-HR bit će predstavljena s izborom od četiri elektrificirana pogonska sklopa, linijom koja demonstrira Toyotin dobro dokazani višetehnološki put prema ugljičnoj neutralnosti. Toyota vjeruje da je potrebno ponuditi različite opcije kako bi kupcima omogućili pristup pristupačnim i praktičnim vozilima koja će već sada ubrzati tempo smanjenja CO2 i pomoći u osiguravanju uspješnog prijelaza na mobilnost s nultom emisijom.

Ponuda se sastoji od 1,8 i 2,0-litrenih hibridnih električnih (HEV) verzija i 2,0-litrenog plug-in hibridnog električnog (PHEV) modela. 2,0-litrena HEV varijanta dodatno će biti dostupna s opcijom inteligentnog pogona na sve kotače (AWD-i).

Novi modeli imaju koristi od najnovije, pete generacije Toyotine tehnologije koja donosi vodeću ravnotežu povećane snage i niskih emisija u klasi, zadovoljavajući potrebe i prioritete kupaca u srcu tržišta C-segmenta. To je postignuto sveobuhvatnim redizajnom ključnih komponenti hibridnog sustava kako bi se smanjila veličina i masa, uključujući novi mjenjač-diferencijal i upravljačku jedinicu snage (PCU) i snažniju visokonaponsku bateriju.

1,8-litreni hibridni pogonski sklop, koji je također predstavljen u novoj obitelji Corolla, fokusiran je na ekološke performanse, ali ima znatno više snage od trenutne 1,8-litrene hibridne električne Toyote C-HR. Hybrid 200 još je snažniji prijedlog, njegova veća snaga pridonosi ugodnom iskustvu hibridne vožnje s beskompromisnom učinkovitošću.

2,0-litreni Plug-in Hybrid, prema proizvođaču, najbolji sustav u klasi – ima dvostruki DNK: omogućuje jednostavnu potpuno električnu EV vožnju za svakodnevnu upotrebu i visoko učinkovite hibridne električne performanse za duža putovanja. Sustav može ukloniti velik dio stresa u vožnji, s pravom EV sposobnošću s vrlo konkurentnim dometom i s Regeneration Boostom – iskustvom vožnje poput 'jedne pedale' – s tri razine rada – za lakše napredovanje u gradskom prometu.

Također će automatski prilagoditi način vožnje kako bi optimizirao energetsku učinkovitost, prepoznajući najbolje mogućnosti za punjenje energijom kada slijedite rutu putem navigacijskog sustava automobila. Zahvaljujući uvođenju nove funkcije geofencinga, Toyota C-HR PHEV će se automatski prebaciti na EV rad kada automobil uđe u zonu niske emisije (LEZ), optimizirajući korištenje baterije tijekom cijelog putovanja (kada se koristi navigacijski sustav i dovoljno baterije naplata je dostupna).

Opcija AWD-i dostupna na verziji dostupnoj na 2,0-litrenom HEV-u daje dodatnu vuču i stabilnost pri kretanju, skretanju ili vožnji na skliskim površinama, uz podršku dodatnog kompaktnog električnog motora-generatora velikog momenta na stražnjoj osovini automobila. Ovaj sustav može raditi u širokom rasponu brzina vozila i uvjeta na cesti.

Upravljanje

Svaki aspekt dinamičke izvedbe Toyote C-HR je analiziran kako bi se pružila poboljšanja, nadograđujući uspostavljenu reputaciju modela za okretno, agilno upravljanje. Novi pogonski sklopovi kalibrirani su za postizanje intuitivnih performansi ubrzanja i upravljivosti, s izravnijim odnosom između upotrebe gasa i odziva vozila, povećavajući samopouzdanje vozača i faktor zabave u vožnji. Ovjes, kočnice i upravljač također su redizajnirani i podešeni kako bi se postigla idealna ravnoteža između držanja vozila, udobnosti vožnje i odziva.

Toyota C-HR HEV High Premiere Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Tijekom razvoja, Toyota C-HR je prošla opsežna testiranja od strane tima Toyotinih vrhunskih vozača, kako na stazi u europskom ispitnom centru tvrtke tako i na svim vrstama cesta i u različitim vremenskim uvjetima diljem kontinenta, kako bi se osigurala najbolja moguća dinamička ravnoteža je postignuto.

Toyota C-HR premijerna izdanja

Nova Toyota C-HR bit će predstavljena s dva posebna modela Premiere Edition, s najvišom razinom opreme i stila.

GR SPORT Premiere Edition će dodati GR stilske detalje, uključujući G-mrežasti uzorak za rešetku, novi dizajn 20-colnih aluminijskih kotača, GR oznake, 'Liquid Black' ukrase na središnjoj konzoli i sportska prednja sjedala s GR logom utisnute na naslonima za glavu. Njegova prepoznatljiva boja je Precious Silver srebrna u novoj dvobojnoj izvedbi koja proširuje kontrastnu crnu završnicu od krova preko stražnjeg dijela automobila; bit će dostupne i druge opcije boja. Specifikacija opreme uključuje head-up zaslon i JBL premium audio sustav.

High Premiere Edition ima prepoznatljivu dvotonsku Sulphur sumpornu vanjštinu – bit će dostupne i druge boje. Kabina ima sjedala od perforirane kože s kontrastnim sumpornim šavovima, head-up zaslon i panoramski krov.

Sa svojim dizajnom nalik konceptnom automobilu, besprijekornim digitalnim korisničkim iskustvom, potpuno elektrificiranim pogonskim sklopom i okretnom dinamikom vožnje, nova Toyota C-HR ima kvalitete da zadrži svoju poziciju legendarnog modela, privlačeći nove kupce i jačajući marku Toyota u Europi.