NEZAUSTAVLJIVI PICK-UPOVI

Tko kaže da u Hrvatskoj nedostaje dobrih terenskih radnika?

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 28.06.2018 06:57
  • Objavljeno 28.06.2018 u 06:57
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Danas je lakše nego ikad prije pronaći automobil po vlastitoj mjeri. Vozilo koje će ispuniti sve naše želje i potrebe, a ako tražimo radnika, pouzdanog pomoćnika koji će nam pružiti ruku u obavljanju najtežih zadaća - ne treba gledati dalje od pick-upova. Pogotovo kada ih možemo kupiti s potpunim odbitkom PDV-a

Postoji dobar razlog zašto su Amerikanci ludi za pick-upovima odnosno kamionetima. Ovi automobili nude gotovo sve prednosti današnjih modernih SUV-ova, nerijetko uz off-road sposobnosti terenskih vozila, dok im je praktičnost naglašena impozantnom nosivošću i snagom vuče, te iskoristivim volumenom otvorenog tovarnog prostora.

Pick-upovi su robusni automobili sazdani od čvrstih i izdržljivih materijala koji se mogu nositi s gotovo nevjerojatnim razinama izrabljivanja. No što točno čini jedan pick-up nezamjenjivim radnikom?

Neustrašivost

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Svako vozilo ima limite, no te granice su dovedene do krajnosti kad su u pitanju kamioneti. Strateški ojačana šasija s karoserijom na okviru (body on frame), te pogonski sklop usklađen za povlačenje i nošenje najvećeg mogućeg tereta, trebali bi se pobrinuti za to i da sami ostanete iznenađeni lakoćom kojom je i naizgled nemoguć zadatak obavljen u najkraćem mogućem roku.

Avanturistički duh

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pravi pick-up ima pogon na sva četiri kotača s redukcijom, te dovoljno odstojanja od tla da pregazi i naizgled nepremostive vodene površine. To znači da s ovim automobilima možete poći gotovo svugdje, a ruku na srce najbolje izgledaju pod slojem blata i zemlje na karoseriji.

Izdržljivost

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Malo tko može izdržati puno radno vrijeme bez gubitka koncentracije i pada performansi, no pravom pick-upu ovo je možda najvažnija osobina. Opetovano podmetanje leđa, bez stanke za odmor, u samoj je DNA ovih nezaustavljivih vozila. Na posljednjim testiranjima Ford Rangera ledom prekriveni prototipovi pokretani su pri temperaturi od – 40 °c na 4500 metara nadmorske visine, te su pokazali svoju izdržljivost vučom potpuno natovarene prikolice na vrućini od 50 °c. Ako to nije izdržljivost, ne znamo što jest.

Sigurnost

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Svaki dobar terenski radnik zna da je u radu najbitnija sigurnost. S pick-upovima nove generacije, oko sigurnosti nema brige. Pomaže vam u spuštanju nizbrdo kontrolom brzine spusta, a pri penjanju održava tlak u kočionom sustavu za dodatnih 2,5 sekundi, što ostavlja dovoljno vremena za prelazak s kočnice na brzinu bez rizika od spuštanja unazad.

Kako ne bi skretali sa smjera brine se Elektronska kontrola stabilnosti koja pazi da ostajete u liniji kojom vozite, ne prevrnete se i prilagođava svoje djelovanje ovisno o težini tereta koju pick up prevozi. Da bi prikolica pratila vozilo brine se TrailerSwayAssist koji smanjuje brzinu vozila ako osjeti da se prikolica ljulja, a u najgorem slučaju vozilo automatski kontaktira Hitnu pomoć s osnovnim podacima o stanju vozila i lokaciji.

Koliko je Ranger ozbiljan o sigurnosti na radu govori i činjenica da je prvi pick-up kojem je dodijeljn Euro NCAP 5-zvjezdica certifikat za sigurnost.

Snaga

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Dok kod drugih vozila snagu gledamo kroz prizmu maksimalne brzine i ubrzanja s mjesta do 100 km/h, kod pick-upova je jedino mjerilo obavljeni rad. Koliko više tereta od vlastite mase može povući? S koliko stotina kilograma ga možemo natovariti? Kada je u pitanju novi Ford Rover, s preko l.239 kg ukupne korisne nosivosti, ta snaga je neupitna.

Karakter

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za razliku od nekih drugih automobila, pick-upovi se ne pretvaraju da su nešto što nisu. Jedan pogled trebao bi biti dovoljan da zaključite kako je riječ o prekaljenim šljakerima koji se ne boje temeljito zaprljati ruke kako bi vaše ostale čiste.

Ekonomičnost

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nema većih radoholičara u automobilskom svijetu od pick-upova, a malo koji tijekom životnog vijeka neće višestruko vratiti uloženi novac. Da stvar bude bolja, zbog jednostavne građe jeftini su i za održavanje, a budući da su u srži gospodarska vozila moguće ih je kupiti uz cjelokupni odbitak PDV-a.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Fordom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!