Prvi u Indiji

Tata Nexon EV: Mali električni gradski SUV s dometom od preko 300 km

30.01.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Nije izvjesno, barem zasad, da će Nexon EV stići dalje od domaćeg i općenito azijskog tržišta, ali poznato je da je njegova cijena u Indiji samo 17.800 Eura

Tata Motors je predstavila prvi indijski potpuno električni automobil, a riječ je o malenom gradskom SUV-u pod imenom Nexon EV. Da podsjetimo, indijski koncern vlasnik je i Jaguar Land Rovera, britanskog proizvođača premium automobila. Sjajna je to vijest za 7. po veličini zemlju na svijetu površine 3,3 milijuna kvadratnih kilometara, i drugu zemlju na svijetu po broju stanovnika sa, procjenjuje se, 1,35 milijardi. Nije ovdje samo riječ o nevjerojatno velikom tržištu, već i o tome da se veliki indijski megalopolisi poput Mumbaija s preko 12,5 milijuna stanovnika guše u gustom smogu, nastalom i zbog gustog gradskog prometa u kojem sudjeluju vozila gotovo isključivo s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Tata Nexon EV, nije novi model automobila, jer je ovaj subkompaktni crossover /SUV s klasičnim motorom na indijskom tržištu još od 2017. godine. Njegova električna verzija Nexon EV je sljedećih dimenzija: duljina 3994 mm, širina 1811 mm, visina 1607 mm, a međuosovinski razmak 2498 mm. Visina od podloge mu je 205 mm, a dimenzije guma 215/60R16, dok mu je težina 1400 kg.

Što se tiče njegovog električnog pogona riječ je o jednom elektromotoru snage 129 KS, uz najveći okretni moment od 245 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 9,9 sekundi, no proizvođač ne navodi koja mu je krajnja brzina, ali je poznato da mu je pogon samo na prednja dva kotača. Potpomognuto vrhunskom tehnologijom Ziptron, prema proizvođaču, ovo vozilo obećava 'zippy' performanse, ARAI certificirani domet u dužini od '300 plus' kilometara s jednim punjenjem, učinkovit visokonaponski 320-voltni sustav, bateriju od 30,2 kWh smještenu u podnici, mogućnost brzog punjenja, on-board punjač od 3,3 kW AC, produljeni vijek trajanja baterije i vodeće sigurnosne značajke. Proizvođač Tata otkriva da za brzo punjenje od 0 do 80 posto kapaciteta baterija treba 60 minuta, a od 20 do 100 posto napunjenosti baterije 8 sati na bilo kojem 15-ampernom punjaču.

Tata Nexon EV na zahtjevnim testiranjima prije nego ga je javnost vidjela Izvor: Promo fotografije / Autor: Tata Motors

U isto vrijeme, Tata planira mrežu stanica za punjenje i sustav za recikliranje starih baterija, objavila je tvrtka. Tako se Tata Motors nada da će električni automobili postati masovni proizvod u Indiji, rekao je generalni direktor Günter Butschek.

Posljednjih godina na indijsko tržište je stiglo mnogo električnih vozila - posebno u segmentu onih s niskim cijenama. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Indija je sada drugo najveće tržište električnih vozila nakon Kine. Međutim, mnoga od tih e-vozila nisu automobili, već e-skuteri i električne rikše. Više od 1,5 milijuna tih elektrotaksija prometuje u gradovima.

Nije izvjesno, barem zasad, da će Nexon EV stići dalje od domaćeg i općenito azijskog tržišta, ali poznato je da je njegova cijena u Indiji samo 17.800 Eura.

  • +5
Tata Nexon EV Izvor: Promo fotografije / Autor: Tata Motors