Ubrzana elektrifikacija

Renault planira veći električni automobil: Stižu konkurenti Teslinom modelu 3 i Volkswagenovom ID.3-u

09.10.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Proizvođači automobila brzo proširuju svoju ponudu električnih automobila kako bi održali korak sa strožim standardima emisija na globalnoj razini

Renault, francuski proizvođač automobila, nastoji na tržište dovesti električni automobil većih dimenzija od svog modela Zoe, koji treba stići iduće godine, kako bi se nosio s konkurencijom na rastućem europskom tržištu električnih automobila. Nagađa se da im je cilj osmisliti automobil koji bi mogao parirati Volkswagenovom ID.3 i Teslinom modelu 3.

U tom smislu vjerojatno će im pomoći njihov japanski partner Nissan iz alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, koji već ima dovoljno iskustva s električnim automobilom Leaf.

Novi Renault Zoe Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Automobil bi se mogao proizvoditi na zajedničkoj platformi, izjavio je Emmanuel Bouvier, komercijalni direktor Renaultove tvrtke za proizvodnju električnih automobila. 'Radimo na razvoju asortimana naše linije kako bismo pokrili sve segmente električnim automobilima', rekao je Bouvier za Bloomberg, dodavši da će novo vozilo također biti izvedeno iz postojećeg modela. 'Prerano je reći da ćemo biti konkurencija vodećoj Tesli, ali očito planiramo pokriti veći udio na tržištu', rekao je.

Renault i Nissan rano su ušli na tržište električnih automobila velikih proizvodnih serija modelima Zoe i Leaf, ali ovi modeli dijele malo komponenti, a naročito platformu, što je osnovni preduvjet za snižavanje visokih proizvodnih troškova.

Izgledima za automobilsko partnerstvo u zajedničkoj proizvodnji novih modela električnih automobila nije pomogla ni afera s bivšim predsjednikom alijanse Carlosom Ghosnom, a koja je naglasila probleme u partnerstvu starom dva desetljeća.

Proizvođači automobila brzo proširuju svoju ponudu električnih automobila kako bi održali korak sa strožim standardima emisija na globalnoj razini. Dok prodaja raste, vozila s punom električnom energijom ostaju nišni proizvod s još uvijek neodlučnim kupcima zbog ograničenog dometa vozila i nedovoljnog broja punionica. No to bi se moglo ubrzo promijeniti nizom novih pristupačnih modela koji stižu u salone, poput malenog gradskog automobila Peugeot 208 i ID.3, koji će se prodavati po cijeni od oko 30.000 eura.

Renault, koji sljedeće godine uvodi novu generaciju modela Zoe s proširenim rasponom, također radi na pristupačnijem vozilu, rekao je Bouvier. K-ZE je niskobudžetni automobil namijenjen tržištu Kine, a koji se dijelom temelji na indijskom modelu Kwid, mogao bi se na kraju upotrijebiti za izradu europskog potpuno električnog vozila, rekao je.

Očekuje se da će potražnja za novim modelom Zoe od 24.000 eura biti velika, rekao je Bouvier, a Renault slijedi planove za uvođenje osam električnih modela u svoju liniju do 2022. godine. Prethodni planovi alijanse iz 2017. godine najavljivali su 12 novih električnih automobila do 2022. Renaulta, Nissana i Mitsubishija.

Renault Zoe Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault