PREKRETNICA

Proizvodnja baterija će eksplodirati. No što je s profitom?

04.07.2018 u 16:00

Bionic
Reading

Da bi električni automobili mogli profitabilnošću konkurirati benzincima i dizelašima cijena njihovih baterija trebala bi iznositi oko 100 dolara po kWh kapaciteta

Nažalost trenutno smo daleko od ovog cilja, jer prosječni trošak baterija iznosi između 190 i 250 dolara po kWh. Analitička kuća ADL vjeruje kako nas u budućnosti čekaju tri potencijalna smjera u kojem bi razvoj ove tehnologije mogao krenuti.

Prva mogućnost je da će proizvođači nastaviti povećavati kapacitet kako bi smanjili trošak proizvodnje. Druga i mnogo vjerojatnija je da će proizvođači unaprijediti postojeću tehnologiju te tako povećati kapacitet u postojećim dimenzijama baterijskog paketa.

Treća mogućnost, za ADL, je najmanje vjerojatna a to je razvoj kompletno nove tehnologije koja će zamijeniti sve postojeće.

  • +4
Tesla Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

U ADL-u, s obzirom na planirane investicije vide eksploziju proizvodnje, no skeptični su po pitanju profitabilnosti ovog biznisa što dugoročno može štetiti industriji, posebice kad se u obzir uzmu kapitalne investicije od 90 milijardi dolara koje su planirane do 2025.

Nažalost mršave marže, čak i uz poticaje, nisu jedini problem za električne automobile. Nad glavom im vise i drugi problemi koji ih čine manje konkurentnim postojećim benzincima i dizelašima - ponajprije vrijeme punjenja baterije, manja pouzdanost i sigurnost.